Wat is reizigersdiarree?
Reizigersdiarree is plotselinge waterdunne ontlasting die vaak samen gaat met buikkrampen en in sommige gevallen overgeven en koorts. Reizigersdiarree kan ervoor zorgen dat iemand snel uitdroogt, wat vooral voor kinderen snel gevaarlijk wordt. Als een kind koorts heeft of langer dan een dag last heeft van diarree of braken is het verstandig om een arts te raadplegen.
Reizigersdiarree gaat over het algemeen vanzelf weer over. Om het vocht dat iemand verliest te compenseren is het belangrijk om goed te drinken. Daarnaast kan een zout-suikeroplossing zoals ORS helpen om vocht vast te houden. Wanneer de waterige diarree hinderlijk is kan voor maximaal drie dagen een stopmiddel (loperamide) gebruikt worden.
Hoe krijg je reizigersdiarree en in welke landen komt het voor?
Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door bacteriën die het lichaam binnenkomen via besmet eten en drinken. Ongeveer een derde van de reizigers naar (sub)tropische gebieden krijgt last van reizigersdiarree.
Hoe bescherm je jezelf tegen reizigersdiarree?
Het helemaal voorkomen van reizigersdiarree is bijna onmogelijk. Om de kans op reizigersdiarree te verkleinen kan je de volgende dingen doen:
- Gebruik water uit flessen en gebruik geen kraanwater.
- Drink alleen dranken uit flesjes die je zelf openmaakt of die in jou bijzijn worden geopend en gebruik geen ijsblokjes. Drink alleen warme dranken op basis van gekookt water zoals thee of koffie.
- Eet alleen gebakken of gekookt voedsel en eet bij voorkeur geen rauwe groenten of salades. Als je fruit eet, was of schil dit dan zelf. Wanneer sla of fruit gewassen is in besmet water kan je hier ook diarree van krijgen.
- Was je handen regelmatig met zeep en gebruik in bijvoorbeeld een restaurant niet de handdoek die daar hangt. Laat je handen drogen aan de lucht.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk reisadvies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.