Een goede voorbereiding is essentieel om onbezorgd op reis te gaan. Ook wanneer je een aandoening hebt. Dat betekent vooral dat je tijdens je voorbereiding soms extra maatregelen moet treffen of net wat anders te werk moet gaan. In deze blog lees je hoe je je het best op je reis kunt voorbereiden als je een aandoening hebt.
Algemene reistips met een aandoening
Vooropgesteld, er zijn veel verschillende soorten aandoeningen en daarbinnen kan de ernst van de aandoening ook per persoon verschillen, waardoor jouw ervaring anders kan zijn dan die van andere mensen. Daarom kijkt de reisverpleegkundige van vaccinatiecentrum.nl altijd samen met jou welke vaccins en andere voorzorgsmaatregelen het best bij jou passen. Overleg bij twijfel over de gezondheidsrisico’s op je reisbestemming en de manier waarop jij hiermee om kunt gaan ook altijd met je arts.
Over een aantal aandoeningen hebben we pagina’s geschreven met specifieke reisadviezen. Dat overzicht van bijzondere aandoeningen vind je hier. In deze blog lees je de algemene adviezen die gelden voor vrijwel iedereen met een aandoening.
Kies zorgvuldig je bestemming
Afhankelijk van de ernst van je aandoening kan het verstandig zijn om je arts al te betrekken bij het kiezen van je reisbestemming. Sommige landen stellen bijvoorbeeld het gelekoortsvaccin verplicht, maar als je afweeronderdrukkende medicijnen moet slikken dan kun je dit vaccin niet krijgen, wat betekent dat je niet naar die landen kunt reizen. Alle andere reisvaccins zijn niet verplicht, maar soms wel sterk aan te raden. Wanneer je afweeronderdrukkende medicijnen slikt, kun je echter geen levend verzwakte vaccins krijgen. Ook bestaat het risico dat de vaccins die je wel kunt krijgen bij jou minder goed werken als je afweeronderdrukkende medicatie slikt.
Controleer daarom welke ziekten veel voorkomen in de gebieden waar je misschien naartoe wil reizen en kijk of je de vaccins die voor deze gebieden worden aanbevolen veilig kunt nemen. Zo niet, dan kun je beter een andere reisbestemming kiezen.
Check je reisverzekering
Heb je al een reisverzekering afgesloten? Wanneer je tijdens je reis medische zorg nodig hebt is het fijn om zeker te weten dat de kosten daarvoor worden gedekt. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan in de vorm van een hoge rekening. Controleer voor je op reis gaat altijd of je reisverzekering goed aansluit op je reisplannen.
Zorg dat je je medicatie mee mag nemen
Veel medicijnen mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland, zeker niet wanneer ze onder de Opiumwet vallen. Controleer daarom op de website van het CAK welke regels er gelden rond jouw medicijnen tijdens je reis. Mogelijk moet je een medicijnverklaring en/of Schengenverklaring meenemen of contact opnemen met de ambassade om na te vragen hoe het precies zit. Doe dit niet alleen voor het land waar je naartoe reist, maar ook voor alle landen waar je onderweg doorheen reist. Wanneer blijkt dat je een medicijnverklaring en/of Schengenverklaring nodig hebt, moet je die op tijd aanvragen. Het CAK raadt aan om dit uiterlijk vier weken voor vertrek al te doen.
Belangrijk om te weten: voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen moet je altijd een Schengenverklaring regelen. Dat moet zelfs als je naar Duitsland of België reist.
Neem een reisapotheek mee
Door je aandoening loop je mogelijk een verhoogd risico om ziek te worden of om bij ziekte last te krijgen van complicaties. Daarom is het voor jou verstandig om een kleine reisapotheek mee te nemen, zodat je de belangrijkste medicatie die je tijdens je reis nodig kunt hebben alvast bij de hand hebt. Een reisapotheek bestaat onder andere uit:
- Condooms
- DEET of een ander insectenwerend middel
- Diarreeremmers
- EHBO-set
- Middelen tegen jeuk na muggen- of kwallenbeten
- Middelen tegen zeeziekte, wagenziekte of luchtziekte
- Ontsmettingsmiddel
- ORS
- Paracetamol
- Tekenpincet
- Thermometer (liefst digitaal)
- Zonnebrandcrème
En natuurlijk alle medicijnen die je vanwege je aandoening moet slikken of bij de hand moet hebben voor noodgevallen. Ook is het soms verstandig om aanvullende medicatie mee te nemen op reis, bijvoorbeeld malariapillen. Tijdens je consult met vaccinatiecentrum.nl bespreken we of dit voor jou nodig is en krijg je gelijk het recept mee voor deze medicatie.
Laat je ruim op tijd vaccineren
Zodra je een bestemming hebt gekozen, kun je het best zo snel mogelijk contact opnemen met vaccinatiecentrum.nl voor een consult. Dan kijkt onze reisverpleegkundige samen met jou welke vaccins je nodig hebt en eventueel welke medicatie je mee wil nemen op reis. Sommige vaccinaties bestaan namelijk uit meerdere vaccins waar een bepaalde tijd tussen moet zitten, dus is het belangrijk om dit ruim van te voren te regelen.
Maak een plan voor noodsituaties
Het liefst ga je ervan uit dat je reis niet onderbroken wordt door medische problemen, maar het is wel zo verstandig om een plan op te stellen voor het geval er toch iets gebeurt. Zoek bijvoorbeeld uit welke ziekenhuizen er in de buurt van je reisbestemming zijn en noteer de adresgegevens. Neem ook de contactgegevens van je eigen arts mee en overweeg om een Engelstalige uitleg over jouw aandoening mee te nemen. Mocht er iets gebeuren waarvoor je medische zorg nodig hebt en ben je op dat moment zelf niet in staat om uit te leggen welke aandoening je hebt, dan kunnen je reisgenoten de uitgeschreven uitleg overhandigen.
Geniet van je reis!
Door je goed voor te bereiden ga je gerust op reis. Vaccinatiecentrum.nl helpt je graag bij deze voorbereiding. Samen zorgen we ervoor dat jij, ondanks je aandoening, zo gezond mogelijk op reis gaat én weer terugkomt. Maak zo snel mogelijk een afspraak voor een reisconsult, dan kunnen we de nodige maatregelen op tijd treffen.
Dit blog is gepubliceerd op 13 december 2023