Heb je een maag- en darmaandoening en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis met een maag- en darmaandoening
Wil je op reis gaan, maar heb je een maag- of darmaandoening? Door de maag- of darmaandoening loop je soms meer risico op het oplopen van bepaalde infecties. Dit komt doordat je maag- of darmwand je hier minder goed tegen beschermt. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op de reis.
Onder maag- en darmaandoeningen kunnen vallen:
- Een inflammatoire darmziekte (bijv. colitis ulcerosa of ziekte van Crohn);
- Een maagoperatie;
- Het gebruik van maagzuurremmers;
- Een darmverwijdering.
Maag- en darmaandoeningen en vaccinaties
Bij sommige inflammatoire darmziekten slik je medicatie die het immuunsysteem onderdrukt: immunosuppressiva. Wanneer je deze medicatie gebruikt, kun je sommige vaccinaties niet krijgen. Dat geldt voor levensverzwakte vaccins. Sommige andere vaccins bieden minder bescherming doordat het immuunsysteem door de medicatie minder werkt. Overleg je reisplannen daarom altijd met je behandelaar en ga op tijd langs bij een vaccinatiecentrum.
Wanneer je maagzuurremmers gebruikt is het voor sommige reisbestemmingen aangeraden om een buiktyfusvaccinatie te nemen wanneer je daar twee weken of langer verblijft. Een maagzuurremmer zorgt ervoor dat de eerste barrière die de bacteriën tegenkomen verstoord is, waardoor er dus meer kans is op een infectie.
Maag- en darmaandoeningen en malaria
Wanneer je voor je maag- of darmaandoening immunosuppressiva gebruikt dan gelden er andere adviezen. Je hebt dan namelijk een verhoogd risico op complicaties van malaria.
Gebruik je geen immunosuppressiva? Dan gelden de gebruikelijke adviezen.
Maag- en darmaandoeningen en reizigersdiarree
Mensen met een maag- of darmaandoening hebben meer risico op reizigersdiarree. Ook kan reizigersdiarree in het geval van een inflammatoire darmziekte zorgen voor een opvlamming.
Je kunt het risico op reizigersdiarree verminderen door goed te letten op wat je eet en drinkt. Kijk voor meer informatie op onze pagina over reizigersdiarree.
Maag- en darmaandoeningen en antibiotica
Het kan verstandig zijn om voor de zekerheid een antibioticum mee te nemen voor reizigersdiarree. Overleg dit met je behandelaar, reizigersverpleegkundige of reizigersarts.
Advies op maat bij maag- en darmaandoeningen
Ben je van plan om op reis te gaan? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Vaccinatiecentrum.nl helpt je met een advies op maat. Maak tijdig een afspraak, het liefst minimaal zes weken van te voren.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.