Heb je een afweerstoornis en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis met afweerstoornissen
Een goed werkend afweersysteem (immuunsysteem) beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Als je een afweerstoornis (immuundeficiëntie) hebt, werkt het afweersysteem niet goed. Daardoor ben je gevoeliger voor infecties. Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of later in het leven zijn ontstaan.
Mensen met een afweerstoornis zijn extra kwetsbaar en hebben een verhoogd risico op bepaalde ziektes en infecties. Sommige ziektes kunnen ook ernstiger verlopen. Het is daarom extra belangrijk om een (verre) reis tijdig en goed voor te bereiden. Heel soms zul je zelfs je reisbestemming moeten aanpassen.
Je afweer kan verlaagd zijn door een ziekte, zoals kanker of HIV. Ook kunnen bepaalde medicijnen de afweer verlagen. Deze medicijnen heten ‘immunosuppressiva’. Medicijnen die je afweer verlagen worden vaak gegeven bij auto-immuunziekten, zoals reuma of een chronische darmontsteking. Voorbeelden van afweerremmers zijn prednison, methotrexaat of azathioprine. Wanneer je chemotherapie voor kanker hebt (gehad), is je afweer vaak ook tijdelijk verlaagd.
Er zijn verschillende soorten afweerstoornissen en ook de ernst van de afweerstoornis kan zeer divers zijn. Het type en de ernst van de afweerstoornis bepalen de risico’s en de te nemen maatregelen.
Heb je één van de volgende chronische aandoeningen? Of bent je hier kortgeleden voor behandeld? Dan is de kans op een ernstige infectie bij een verre reis groter:
- Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
- HIV / AIDS
- Kanker, ziekte van Kahler (multipel myeloom), chronische lymfatische leukemie (CLL) of (non)Hodgkin lymfoom
- Diabetes
- Geen milt of een verminderde miltfunctie
- Reumatische artritis, SLE of andere reumatische aandoeningen
- Chronische leverziekte
- Chronische nierziekte
- Orgaantransplantatie
Afweerstoornissen in combinatie met vaccinaties
Wanneer je een afweerstoornis hebt is de werking van vaccinaties soms minder betrouwbaar. Soms wordt daarom een aanvullend bloedonderzoek geadviseerd. Ook heb je bij bij sommige vaccins meer kans op complicaties.
Daarnaast kun je niet alle vaccinaties krijgen, waaronder levende vaccins. De voordelen en gevaren van de vaccinatie moeten door jou en je arts tegen elkaar worden afgewogen. Soms worden ook aanvullende vaccinaties geadviseerd en moet je mogelijk worden verwezen naar de afdeling tuberculosebestrijding vanwege een verhoogd risico op tuberculose.
Soms verwijst vaccinatiecentrum.nl je terug naar je behandelaar voor aanvullende vaccinaties. Het gaat dan niet om vaccinaties die je nodig hebt voor je reis, maar waar je vanwege je aandoening wel recht op hebt, ook wanneer je niet zou reizen. Dat zijn bijvoorbeeld de vaccins tegen influenza (griep), meningokokken, pneumokokken en Hib.
Heb je nu of in de toekomst reisplannen en moet je nog starten met afweeronderdrukkende medicijnen? Laat je dan alvast vaccineren voordat je met de afweeronderdrukkende medicijnen begint.
Afweerstoornissen en malaria
In malariagebieden waar voor gezonde reizigers anti-muggenmaatregelen of noodbehandeling afdoende zijn, geldt voor sommige reizigers met een chronische aandoening het advies om altijd de meest effectieve malariaprofylaxe en anti-muggenmaatregelen te gebruiken. De reizigersverpleegkundige van vaccinatiecentrum kijkt naar welke maatregelen voor jou van toepassing zijn.
Afweerstoornissen en antibiotica
Wanneer je reist met een chronische aandoening is het soms nodig om een antibioticakuur mee te nemen tegen diarree. Draag de antibiotica altijd bij je, dus eerst in je handbagage en daarna in je rugzak of handtas. Ook is het verstandig om een medisch paspoort mee te nemen, dat zorgt ervoor dat je indien nodig passend behandeld wordt.
Voor reizigers met een chronische ziekte is het extra belangrijk om op tijd (zes weken voor vertrek) een afspraak te maken. De reizigersverpleegkundige kijkt samen met jou of het verstandig is om een antibioticakuur mee te nemen.
Advies op maat bij afweerstoornissen
Voor mensen met een afweerstoornis is een goede reisvoorbereiding extra belangrijk. Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aanbevolen of zelfs noodzakelijk.
Maak bij voorkeur minimaal zes weken voor vertrek een afspraak voor het reizigersspreekuur. Soms is overleg met jouw specialist of met een specialistisch centrum nodig.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.