Hoe verder je reist en hoe langer je reis duurt, hoe eerder je die reis doorgaans van tevoren plant. Misschien ben je nu al bezig met je reisplannen voor 2025. En dat maakt dit het ideale moment om na te denken over je zorgverzekering. Sluit die goed aan bij je reisplannen of doe je er goed aan om voor de jaarwisseling over te stappen naar een andere zorgverzekering? In deze blog lees je waar je op moet letten.
Op welke momenten mag je je zorgverzekering aanpassen?
Overstappen naar een andere zorgverzekering kun je niet zomaar op elk moment doen. Elk jaar is er een periode van zo’n tien weken waarin dit mag, daarbuiten kan dit niet, op een paar specifieke uitzonderingen na.
Zorgverzekeraars zijn dit jaar verplicht om uiterlijk 12 november bekend te maken hoe hoog hun zorgpremie in het komende jaar wordt. Vanaf dat moment heb je zeven weken de tijd om te beslissen of je bij je huidige zorgverzekeraar wilt blijven. Wanneer je ervoor kiest om over te stappen moet je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzeggen. Daarna heb je tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, die dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldt.
Wanneer is het verstandig om naar een andere zorgverzekering te gaan?
Er zijn verschillende redenen waarom je van zorgverzekering zou willen overstappen. Misschien heb je slechte ervaringen met je huidige verzekeraar, misschien biedt een andere verzekeraar nu een gunstigere premie of misschien verwacht je meer zorg nodig te hebben die door een andere verzekering beter wordt vergoed. Neem daarom in de periode waarin je mag overstappen even een moment de tijd om na te denken over het komende jaar.
Is je huidige verzekering voldoende dekkend voor je plannen in het nieuwe jaar?
Tijdens de jaarlijkse overstapperiode kun je er niet alleen voor kiezen om naar een andere zorgverzekeraar te gaan, ook kun je ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten of deze juist te beëindigen. De basisverzekering is voor iedereen verplicht, maar zaken zoals fysiotherapie, een nieuwe bril of lenzen, anticonceptie en reisvaccins vallen daar vaak niet onder. Ga daarom ook je plannen voor het komende jaar even langs. Ga je een nieuwe sport beoefenen of intensiever trainen voor een sport die je nu al doet? Daarbij loop je een verhoogd risico op blessures, waar je mogelijk fysiotherapie voor nodig hebt. Het kan verstandig zijn om dat preventief op te nemen in je aanvullende verzekering. Het tegenovergestelde geldt ook: heb je al langer een aanvullende verzekering maar heb je nog nooit gebruik hoeven maken van de extra zorg die daaruit wordt vergoed? Dan kun je overwegen om terug te gaan naar alleen de basisverzekering.
Je reisplannen kunnen ook doorslaggevend zijn in de keuze voor een aanvullende verzekering. Ben je van plan om lang op reis te gaan of ga je naar een land waar je gezondheidsrisico’s loopt? Vaak worden dan reisvaccins aanbevolen, bijvoorbeeld tegen Hepatitis B, knokkelkoorts of tekenencefalitis. Ook zijn er ziektes waar je je niet tegen kunt vaccineren, maar waarbij soms wel wordt aangeraden om medicatie mee te nemen, zoals malariapillen wanneer je naar gebieden reist waar malaria voorkomt. Reisvaccins en reismedicatie worden in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om te voorkomen dat je zelf voor deze kosten moet opdraaien, kun je overstappen naar een aanvullende verzekering die deze kosten vergoedt.
Controleer waar je terecht kunt met jouw zorgverzekering
Daarnaast vereisen sommige basisverzekeringen dat je voor niet-spoedeisende zorg alleen naar ziekenhuizen en andere zorgverleners gaat waar zij een contract mee hebben. Controleer daarom elk jaar of er binnen een voor jou acceptabele reisafstand zorgverleners zijn waar je verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als bijvoorbeeld blijkt dat er geen afspraken zijn gemaakt met de ziekenhuisgroep in jouw regio en je meer dan een uur in de auto moet zitten om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te reizen waar wél afspraken mee zijn gemaakt, kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere zorgverzekering. Soms betekent dit dat je bij je huidige verzekeraar een hogere premie kunt betalen in ruil voor vrije zorgkeuze, maar het kan ook aanleiding zijn om helemaal van zorgverzekeraar te wisselen.
Ook wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten voor reisvaccins en/of reismedicatie kan je niet altijd overal terecht. Controleer daarom of je huidige verzekering of de nieuwe verzekering die je overweegt afspraken heeft gemaakt met het reisvaccinatiebureau van jouw voorkeur. Vaccinatiecentrum.nl heeft een contract met Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis en De christelijke zorgverzekering. Daaronder vallen ook ZieZo, Gemeenten Optimaal, Gemeente Amsterdam en AON Vitaal. Wanneer je bij één van deze partijen bent verzekerd, worden de kosten van een consult, vaccinaties en preventieve geneesmiddelen 100% vergoed én sturen wij de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar, waardoor jij het niet hoeft voor te schieten.
Ga je in het buitenland studeren? Dan is AON Vitaal de aanbevolen zorgverzekering.
Wil je overstappen? Doe dat dan op tijd!
Zorg ervoor dat je vóór 31 december hebt uitgezocht of je huidige zorgverzekering nog goed bij je past. Daarna mag je je verzekering namelijk pas weer opzeggen tijdens de overstapperiode rond het eind van 2025. Je nieuwe zorgverzekering moet je uiterlijk 31 januari hebben afgesloten. Wil je dat je consult bij vaccinatiecentrum.nl en je reisvaccins en/of reismedicatie worden vergoed? Controleer dan goed of je huidige of nieuwe verzekeraar afspraken met ons heeft gemaakt.
Dit blog is gepubliceerd op 6 november 2023 en geactualiseerd op 16 oktober 2024.