Gecertificeerd:
DEKRA
Aangesloten bij:
LCR
Geregistreerd:
GELE KOORTS CENTRUM
Voor algemene vragen kunt u bellen:
085 9020303
icon-phone
logo-vaccinatiecentrum-mobiel
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow
  • Home
  • vaccinaties & medicatie
  • Alle vaccinaties en medicatie

vaccinaties

BMR (bof, mazelen, rode hond)

BMR staat voor bof mazelen en rodehond. Alle drie de ziekten worden veroorzaakt door virussen, verspreid via de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen.
Er zijn steeds meer voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond ervoor zorgt dat je minder ziek wordt van het coronavirus.

Lees meer

Buiktyfus

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacterie (Salmonella Typhi) die het lichaam binnenkomt via besmet voedsel of drinken. Deze ziekte komt wereldwijd voor, maar vooral in delen van Afrika en Azië. Na besmetting duurt het 1 tot 2 weken voordat u ziek wordt. De symptomen zijn koorts, obstipatie en soms diarree. U kunt de ziekte voorkomen door goede voedselhygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen buiktyfus.

Beschermingsduur:  3 jaar

Cholera

Cholera
Het zetten van een cholera stempel in het vaccinatieboekje is tegenwoordig niet meer noodzakelijk.
Bij reizen met een verhoogd risico op cholera kan het vaccin Dukoral overwogen worden.

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)
Dit is een herhaling van uw kindervaccinatie.

Difterie
is een acute infectie door een bacterie. Deze ziekte komt overal ter wereld voor als kinderziekte. Er zijn 2 veel voorkomende vormen: huiddifterie en longdifterie. De ernst kan verschillen van heel mild tot zeer ernstig met fatale afloop.

Tetanus
is een acute infectie, veroorzaakt door de gifstoffen van de tetanusbacterie. Tetanus komt overal ter wereld voor. De ziekte begint vaak met vage klachten van hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken (kaakkramp). Na enkele dagen treden specifieke klachten op als spierstijfheid en spasmen. Tetanus verloopt bij onvoldoende immuniteit fataal.

Polio
is een virusinfectie. U kunt besmet raken door slechte hygiëne. De ziekte verloopt meestal onopgemerkt, maar kan in sommige gevallen leiden tot blijvende verlammingen en soms zelfs de dood.

Beschermingsduur: 10 jaar

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)
FSME-immun is een vaccinatie dat je beschermt tegen het tekenbeet-encefalitisvirus.
De afkorting FSME komt van de Duitse benaming van de ziekte, Frühsommer Meningo-encephalitis. Een andere benaming voor dezelfde ziekte is TBE. Dit staat voor Tick-Borne Encephalitis.
De ziekte ontstaat door een virus dat overgedragen kan worden door een teek. Het virus kan ernstige hersenvliesontsteking veroorzaken. In Nederland komen teken met FSME/TBE gelukkig heel weinig voor. Maar er zijn delen van Europa en Azië het risico op FSME zo groot is, dat wordt aangeraden om je preventief te laten vaccineren.

Lees meer

Gele koorts

Gele koorts
Gele koorts is een virusinfectie die je oploopt door de steek van een besmette mug. De ziekte komt voor in Afrika en Zuid Amerika. Je wordt 3 tot 6 dagen na de besmetting ziek. De klachten lijken op griep (koorts en spierpijn). Bij de ziekte kunnen complicaties ontstaan zoals geelzucht, hersenontsteking of bloedingen. Dit kan dodelijk zijn. Je kunt je laten vaccineren tegen deze ziekte. 

Schema: minimaal 10 dagen voor vertrek naar het gele koorts land laten toedienen

Beschermingsduur: levenslang

Voor een aantal landen is dit een verplichte vaccinatie. Voor het krijgen van een visum kan deze vaccinatie belangrijk zijn!

Gordelroos (Shingrix vaccinatie)

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een besmettelijke huidziekte die zich kenmerkt door de vorming van pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam. De blaasjes vormen als het ware een gordel over het lichaam, vandaar ook de benaming. Gordelroos treft vaak één arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas.

Lees meer

Hepatitis A

Hepatitis A
Heet ook wel besmettelijke geelzucht. Dit is een virusinfectie van de lever die je kunt oplopen via besmet voedsel of drinken. Komt voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en een matige hygiëne. Je kunt 2 tot 7 weken na de besmetting ziek worden. De symptomen zijn griepachtige klachten, misselijkheid, geelzucht, donkere urine. Jonge kinderen hebben vaak helemaal geen klachten. Je kunt de ziekte voorkomen door goede hygiëne en je laten vaccineren tegen hepatitis A.

Schema: voor vertrek heb je één vaccinatie nodig. 6-12 maanden later (na terugkeer) krijg je een herhalingsvaccinatie.

Beschermingsduur: minimaal 40 jaar na een serie van 2 vaccinaties.

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)
Schema: voor vertrek heb je 2 vaccinaties nodig met een maand tussentijd. Na 6-12 maanden (na terugkeer) krijg je een herhalingsvaccinatie.

Kinderen: 
Voor kinderen is er een combinatievaccinatie (ambirix), die bestaat uit 2 vaccinaties. Voor vertrek 1 vaccinatie en na 6-12 maanden (na terugkeer) een herhalingsvaccinatie. De beschermingsduur is minimaal 25 jaar.

Beschermingsduur:
na 3 vaccinaties ben je voor hepatitis A minimaal 40 jaar beschermd en voor hepatitis B levenslang.

Hepatitis B

Hepatitis B
Hepatitus B is een virusinfectie van de lever, die je kunt oplopen door seksueel contact of door bloedcontact (transfusie, naalden, scheermesjes). Deze ziekte komt overal ter wereld voor. Meestal wordt men 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn meestal mild (moeheid, koorts, geelzucht), maar soms verloopt de ziekte ernstig. Hepatitis B kan soms overgaan in een chronische ziekte. Ook kan men drager zijn van het virus zonder dat het klachten geeft. Besmetting kun je voorkomen door veilig te vrijen en het vermijden van contact met bloed. Je kunt je laten vaccineren tegen deze ziekte.

Schema: 2 vaccinaties met een maand tussentijd en een derde vaccinatie na 6-12 maanden. Daarnaast een bloedcontrole één maand na de derde vaccinatie om te kijken hoe lang je beschermd bent. Deze controle is normaal gesproken alleen nodig voor mensen met een beroepsrisico (medici, etc.).

Beschermingsduur: levenslang na een serie van 3 vaccinaties

Het humaan papilloma virus (HPV)

HPV staat voor Humaan Papillomavirus (HPV). In totaal zijn er meer dan 100 HPV-typen. Sommige daarvan zijn hoog-risico HPV-typen. Deze kunnen (voorstadia van) verschillende kankers veroorzaken. Ook zijn er laag-risico HPV-typen. Deze kunnen onder andere genitale wratten veroorzaken.
HPV is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. 80-90% van de mensen zijn eens in hun leven geinfecteerd met HPV. Vaak is dit zonder symptomen. Soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Dan kan je (voorstadia van) kanker of genitale wratten krijgen.

Lees meer

Japanse Encefalitis

Japanse Encefalitis
Deze ziekte kun je oplopen door een steek van een besmette mug. De ziekte is een virus dat vooral voorkomt in grote delen van Azië, met name op het platteland. 5 tot 15 dagen na de besmetting kun je ziek worden. Meestal verloopt de ziekte echter zonder symptomen. Soms krijgt men klachten die lijken op griep (koorts, spierpijn, hoofdpijn). In sommige gevallen krijgt men ernstige complicaties (hersenontsteking). Deze ziekte kun je voorkomen door goede te bescherming tegen insectenbeten. Daarnaast kun je kiezen voor een vaccinatie tegen Japanse Encefalitis.

Schema: 2 vaccinaties op dag 0 en 28. Soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar.

Beschermingsduur:
2 jaar

Malaria profylaxe

Malaria profylaxe
Ter voorkoming van malaria kunnen wij u een recept voorschrijven waarmee u malariapillen kunt ophalen bij de apotheek. Het moment waarop u moet starten met het innemen van deze malariapillen hangt af van uw bestemming. In de meeste gevallen start u vlak voor vertrek naar de tropen. In andere gevallen is dit al 3 weken voor vertrek. U slikt de pillen tijdens uw gehele verblijf, tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied. Wanneer u Malarone inneemt, hoeft u deze maar 1 week na terugkeer te blijven slikken.

Voor malaria krijgt u altijd een persoonlijk advies. Dat kan soms afwijken van het standaardadvies. 

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen wél ernstig ziek worden. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Groep W meningokokkenziekte komt in Nederland het meest voor bij tieners en ouderen.

Schema: Vanaf de leeftijd van 6 weken kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken ACWY. Kinderen jonger dan 1 jaar hebben meerdere vaccinaties nodig. Vanaf de leeftijd van 1 jaar volstaat 1 vaccinatie.

Beschermingsduur:  Het is momenteel nog onbekend hoe lang een meningokokken ACWY-vaccinatie precies bescherming biedt tegen meningokokkenziekte. We gaan er van uit dat de bescherming ten minste 3 tot 5 jaar aanhoudt.

Als jij of je kind geen oproep krijgt voor de meningokokken ACWY-vaccinatie en je wil zelf gevaccineerd worden of je kinderen laten vaccineren, dan moet je dat zelf betalen. Meer informatie vind je op de speciale website deelditnietmetjevrienden.nl.

Meningitis B (Bexsero)

Meningitis B (Bexsero)
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Schema:
Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken B. Bij ons vaccinatiecentrum vaccineren we kinderen vanaf 6 maanden. Zuigelingen vanaf 6 maanden moeten twee injecties met het vaccin krijgen, gevolgd door een aanvullende injectie (booster). Tussen de injecties moet een interval van ten minste 2 maanden worden aangehouden. Een booster wordt gegeven in het tweede levensjaar, met een tussentijd van tenminste 2 maanden na de tweede injectie.
Afhankelijk van de leeftijd zijn er in totaal twee tot vier vaccinaties nodig.

In verband met de beschikbaarheid van dit vaccin adviseren wij je altijd telefonisch contact met ons op te nemen voor een afspraak.
 

Pneumokokken

Pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De pneumokok kan luchtweginfecties veroorzaken zoals bronchitis, oorontsteking of longontsteking. Een van de balangrijkste complicaties van griep is een longonsteking die veelal veroorzaakt wordt door een pneumokok in combinatie met een verminderde weerstand. Deze complicaties zijn vaak de belangrijkste doodsoorzaak bij dit soort infecties. De bacterie kan ook ernstige infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Kinderen in Nederland kunnen sinds 2006 via het Rijksvaccinatieprogramma vaccinaties tegen pneumokokken krijgen.

Lees meer

Tuberculose

Tuberculose
Tegen TBC wordt over het algemeen in Nederland geen vaccinatie gegeven, maar een test (controle) gedaan. Wij adviseren reizigers zich in de volgende gevallen te laten controleren op Tuberculose:
 - wanneer je langer dan 3 maanden in risicogebieden verblijft
 - wanneer je regelmatig korte reizen maakt naar risicogebieden
 - wanneer je vermoedt blootgesteld te zijn geweest aan Tuberculose (in lokaal openbaar vervoer, tijdens onderdak bij de plaatselijke bevolking of door contact met zieke, hoestende mensen).

De controle op TBC gebeurt door middel van een huidtest (mantoux). Deze test moet bij voorkeur 10 weken vóór vertrek en 8 à 10 weken na terugkeer uitgevoerd worden. Een mantoux controle vooraf is alleen nodig voor de langverblijvers. Mantouxtesten worden gedaan op maandag en donderdag.

Over een eventuele inenting tegen TBC (BCG-vaccinatie) wordt u nader geïnformeerd indien van toepassing.

 
Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen

 
Plantage 8
6708 WJ Wageningen
 
Boschdijkstraat 98
5211 VD Den Bosch 
Daltonlaan 400, 4de verdieping
3584 BK UtrechtTelefoon: