Gecertificeerd:
DEKRA
Aangesloten bij:
LCR
Geregistreerd:
GELE KOORTS CENTRUM
Voor algemene vragen kunt u bellen:
085 9020303
icon-phone
logo-vaccinatiecentrum-mobiel
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow

Afspraak maken voor een Covid-19 test of herstelverklaring

Ga je op reis en heb je een PCR test of antigentest nodig? Of een herstelverklaring/artsenverklaring? Is het nodig om te weten of je antistoffen hebt aangemaakt tegen Covid-19? Je kunt bij ons terecht.
Een afspraak inplannen kan alleen telefonisch via: 085 902 03 03.
Je kunt ook een e-mail sturen met je vraag en telefoonnummer naar: dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
 

Antigeen-sneltest
€ 34,25
Inclusief Engelstalig reiscertificaat
Uitslag binnen 20 minuten

Voor verschillende landen is een antigentest goedgekeurd.
Lees meer

Bel 085 - 902 03 03
PCR test 
€ 95,--
Inclusief Engelstalig reiscertificaat 
Voor reizen naar China is een dubbele PCR test niet langer nodig. Sinds 14 november 2022 is nog maar één PCR test nodig binnen 48 uur voor vertrek. U kunt een afspraak maken via het afsprakenformulier, via de mail of telefonisch. Voor vragen kunt u bellen naar 085 902 03 03 of mailen naar: .

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn test?
Wij testen in de ochtend. De uitslag krijgt u voor 20:00 dezelfde avond. 

Afspraak maken
Adres voor Wageningen:
Plantage 8,
6708 WJ Wageningen


Adres voor Utrecht:
Daltonlaan 400,
3584 BK Utrecht 
Herstelverklaring/
Artsenverklaring
€ 34,25
Inclusief Engelstalig reiscertificaat

Indien je Corona hebt doorgemaakt kun je bij ons een document van herstel krijgen ondertekend door een arts. (o.a voor naar de USA). Het is voor deze verklaring noodzakelijk dat je een afspraak maakt en langskomt. Wij geven dit document pas uit als je het herstelbewijs van de GGD hebt ontvangen. Deze is geldig tot 90 dagen na je eerste positieve GGD test.


Bel 085 - 902 03 03

Uncategorised

Studentenpagina Algemeen For UK-version: click here

Hepatitis B en A

Informatie voor beroepsgebonden risicogroepen
voor Studenten

Maak direct een afspraak voor de beschikbare studierichting Opleiding Algemeen

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het zeer besmettelijke Hepatitis B virus . 
Bekijk onze uitleg in de volgende video

   

Hoe krijg je het?
Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. 

Wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?
Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan Hepatitis B leiden tot een acute of chronische infectie. De verschijnselen van acute Hepatitis B zijn moeheid, grieperig gevoel, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er soms sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Klachten kunnen een paar weken tot maximaal 6 maanden aanhouden.
Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest Hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. In sommige gevallen kan chronische Hepatitis B echter leiden tot verlittekening van de lever en/of leverkanker. Mensen met chronische Hepatitis B kunnen nog steeds andere mensen besmetten.
Hepatitis B vaccinatie is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het Hepatitis A virus.

Hoe krijg je het? 
Het virus komt bij besmette personen voor in de ontlasting en bloed. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal b.v: (speelgoed, handvaten, scoop) en handen en door het eten en drinken van besmet voedsel of water. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Wat zijn de klachten? 
Volwassenen voelen zich niet lekker, hebben koorts, een grieperig gevoel, minder trek in eten en hebben last van vermoeidheid, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten. 
Hepatitis A vaccinatie is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In sommige werkveldgebieden loop je naast Hepatitis B ook extra risico op besmetting met Hepatitis A. Hepatitis A vaccinatie wordt tevens aangeraden wanneer je op vakantie of stage gaat naar een Hepatitis A gebied zoals Turkije, Egypte, Kroatië en verder (bv. Thailand). Hepatitis A vaccinatie beschermt je voor tenminste 40 jaar. Je kunt je nu voordelig tegen Hepatitis A beschermen bij ons.
De kosten hiervoor zijn € 90, en deze kosten moet je in principe zelf betalen. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt of 90 euro contant bij de eerste keer dat je gevaccineerd wordt. Wij regelen dan dat je een factuur krijgt voor je ziektekostenverzekering. Je ontvangt deze factuur van ons per mail waarna je deze kunt indienen bij je zorgverzekeraar

Is er een beroepsgebonden risico? 

Bij sommige beroepen loopt men een hogere kans op besmetting en wordt vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis B en in enkele gevallen voor Hepatitis A. Voor sommige beroepen kan het zelfs noodzakelijk zijn om preventief te vaccineren tegen Hepatitis B. De werkgever of onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de invoering van preventieve maatregelen en een vaccinatiebeleid voor op de werkvloer. 
Volgens het Arbo omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht Hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het Hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden (na risico inventarisatie en -evaluatie). Voor Hepatitis A is er geen aparte arbobeleidsregel geformuleerd.

Onder andere de volgende (para) medische beroepen waar men blootgesteld wordt aan bloed lopen verhoogd risico opHepatitis B, zoals bijvoorbeeld:

• Artsen, verpleegkundigen en paramedici die regelmatig met humaan bloed of met bloed verontreinigd patiëntenmateriaal in aanraking komen en hun medewerkers; 

• Werknemers van diagnostische- en researchlaboratoria

• Verloskundigen en kraamverzorgenden; 

• Tandartsen, mondhygiënisten, tandartsassistenten en indirect bij de tandheelkundige patiëntenzorg betrokkenen;

• Studerenden c.q. stagiaires voor bovenstaande beroepen;

• Werknemers die proefdieren verzorgen in laboratoria waar met het Hepatitis B-virus gewerkt wordt; 

• Werknemers die in ziekenhuizen schoonmaakwerkzaamheden verrichten of afval verwijderen of mogelijk besmet patiëntenmateriaal vervoeren;

• Werknemers die niet-gefixeerd, potentieel besmet pathologisch materiaal vervoeren; 

• Thuis- en wijkzorgverzorgenden

Onder andere de volgende arbeidsgerelateerde risicogroepen lopen verhoogd risico op Hepatitis A:

• rioolarbeiders

• zakenreizigers

• personeel kinderdagverblijven, verzorgers, begeleiders

• schoonmakers

• endoscopisten 

De aard van de werkzaamheden bepaalt of een functie valt onder een risicovormende functie. Overleg met je arts of vaccinatiecentrum welke vaccinaties in jouw geval geadviseerd worden.

Waarom is het verstandig om je te vaccineren? 

Wist je dat het Hepatitis B virus 100 maal zo besmettelijk is als HIV bij bloedcontact?5 Besmetting via bloedcontact met Hepatitis B is een beroeps- risico voor (toekomstige) medewerkers in de (para) medische zorg en zorgverleners. Bij sommige beroepen kan er een verhoogde kans zijn op Hepatitis A, zoals mensen die werken in de kinderopvang, schoonmakers en endoscopisten. 
Ga je of ben je van plan om tijdens je (para) medische studie stage lopen in het buitenland? Dan kan het raadzaam zijn om te checken of er aanvullende vaccinaties, geadviseerd worden. 

Wat kan je er tegen doen? 
Het nemen van hygiënische maatregelen, het vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie kunnen Hepatitis A en B helpen voorkomen. Naast het gebruik van naaldenbekers zijn het gebruik van persoonlijke beschermende middelen (handschoenen, bril, mondkapje etc.) belangrijk. 
Indien er een mogelijke kans is om tijdens het werk of stage risico te lopen op de infectieziekte Hepatitis A of B kan je er voor kiezen om je hier tegen te vaccineren. Tegen beide infectieziekten zijn er vaccins beschikbaar. Dit kan op kosten zijn van je werkgever of mogelijk (deels) vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Vaccineren kan via je huisarts, werkgever, GGD of ander vaccinatiecentrum. 

Frequently Asked Questions

Studentenpagina Algemeen noappointment For UK-version: click here

Hepatitis B en A

Informatie voor beroepsgebonden risicogroepen
voor Studenten

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het zeer besmettelijke Hepatitis B virus . 
Bekijk onze uitleg in de volgende video

 

Hoe krijg je het?
Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. 

Wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?
Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan Hepatitis B leiden tot een acute of chronische infectie. De verschijnselen van acute Hepatitis B zijn moeheid, grieperig gevoel, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er soms sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Klachten kunnen een paar weken tot maximaal 6 maanden aanhouden.
Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest Hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. In sommige gevallen kan chronische Hepatitis B echter leiden tot verlittekening van de lever en/of leverkanker. Mensen met chronische Hepatitis B kunnen nog steeds andere mensen besmetten.
Hepatitis B vaccinatie is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het Hepatitis A virus.

Hoe krijg je het? 
Het virus komt bij besmette personen voor in de ontlasting en bloed. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal b.v: (speelgoed, handvaten, scoop) en handen en door het eten en drinken van besmet voedsel of water. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Wat zijn de klachten? 
Volwassenen voelen zich niet lekker, hebben koorts, een grieperig gevoel, minder trek in eten en hebben last van vermoeidheid, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten. 
Hepatitis A vaccinatie is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In sommige werkveldgebieden loop je naast Hepatitis B ook extra risico op besmetting met Hepatitis A. Hepatitis A vaccinatie wordt tevens aangeraden wanneer je op vakantie of stage gaat naar een Hepatitis A gebied zoals Turkije, Egypte, Kroatië en verder (bv. Thailand). Hepatitis A vaccinatie beschermt je voor tenminste 40 jaar. Je kunt je nu voordelig tegen Hepatitis A beschermen bij ons.
De kosten hiervoor zijn € 90, en deze kosten moet je in principe zelf betalen. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt of 90 euro contant bij de eerste keer dat je gevaccineerd wordt. Wij regelen dan dat je een factuur krijgt voor je ziektekostenverzekering. Je ontvangt deze factuur van ons per mail waarna je deze kunt indienen bij je zorgverzekeraar

Is er een beroepsgebonden risico? 

Bij sommige beroepen loopt men een hogere kans op besmetting en wordt vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis B en in enkele gevallen voor Hepatitis A. Voor sommige beroepen kan het zelfs noodzakelijk zijn om preventief te vaccineren tegen Hepatitis B. De werkgever of onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de invoering van preventieve maatregelen en een vaccinatiebeleid voor op de werkvloer. 
Volgens het Arbo omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht Hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het Hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden (na risico inventarisatie en -evaluatie). Voor Hepatitis A is er geen aparte arbobeleidsregel geformuleerd.

Onder andere de volgende (para) medische beroepen waar men blootgesteld wordt aan bloed lopen verhoogd risico opHepatitis B, zoals bijvoorbeeld:

• Artsen, verpleegkundigen en paramedici die regelmatig met humaan bloed of met bloed verontreinigd patiëntenmateriaal in aanraking komen en hun medewerkers; 

• Werknemers van diagnostische- en researchlaboratoria

• Verloskundigen en kraamverzorgenden; 

• Tandartsen, mondhygiënisten, tandartsassistenten en indirect bij de tandheelkundige patiëntenzorg betrokkenen;

• Studerenden c.q. stagiaires voor bovenstaande beroepen;

• Werknemers die proefdieren verzorgen in laboratoria waar met het Hepatitis B-virus gewerkt wordt; 

• Werknemers die in ziekenhuizen schoonmaakwerkzaamheden verrichten of afval verwijderen of mogelijk besmet patiëntenmateriaal vervoeren;

• Werknemers die niet-gefixeerd, potentieel besmet pathologisch materiaal vervoeren; 

• Thuis- en wijkzorgverzorgenden

Onder andere de volgende arbeidsgerelateerde risicogroepen lopen verhoogd risico op Hepatitis A:

• rioolarbeiders

• zakenreizigers

• personeel kinderdagverblijven, verzorgers, begeleiders

• schoonmakers

• endoscopisten 

De aard van de werkzaamheden bepaalt of een functie valt onder een risicovormende functie. Overleg met je arts of vaccinatiecentrum welke vaccinaties in jouw geval geadviseerd worden.

Waarom is het verstandig om je te vaccineren? 

Wist je dat het Hepatitis B virus 100 maal zo besmettelijk is als HIV bij bloedcontact?5 Besmetting via bloedcontact met Hepatitis B is een beroeps- risico voor (toekomstige) medewerkers in de (para) medische zorg en zorgverleners. Bij sommige beroepen kan er een verhoogde kans zijn op Hepatitis A, zoals mensen die werken in de kinderopvang, schoonmakers en endoscopisten. 
Ga je of ben je van plan om tijdens je (para) medische studie stage lopen in het buitenland? Dan kan het raadzaam zijn om te checken of er aanvullende vaccinaties, geadviseerd worden. 

Wat kan je er tegen doen? 
Het nemen van hygiënische maatregelen, het vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie kunnen Hepatitis A en B helpen voorkomen. Naast het gebruik van naaldenbekers zijn het gebruik van persoonlijke beschermende middelen (handschoenen, bril, mondkapje etc.) belangrijk. 
Indien er een mogelijke kans is om tijdens het werk of stage risico te lopen op de infectieziekte Hepatitis A of B kan je er voor kiezen om je hier tegen te vaccineren. Tegen beide infectieziekten zijn er vaccins beschikbaar. Dit kan op kosten zijn van je werkgever of mogelijk (deels) vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Vaccineren kan via je huisarts, werkgever, GGD of ander vaccinatiecentrum. 

Frequently Asked Questions

Studentenpagina HAN For UK-version: click here

Hepatitis B en A

Informatie voor beroepsgebonden risicogroepen
voor Hogeschool Arnhem Nijmegen - HAN

Maak direct een afspraak voor een van de beschikbare studierichtingen ERGO   ATBC/BML SABC/LS   Verpleegkunde   BMH   Fysio  

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het zeer besmettelijke Hepatitis B virus . 
Bekijk onze uitleg in de volgende video

 

Hoe krijg je het?
Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. 

Wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?
Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan Hepatitis B leiden tot een acute of chronische infectie. De verschijnselen van acute Hepatitis B zijn moeheid, grieperig gevoel, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er soms sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Klachten kunnen een paar weken tot maximaal 6 maanden aanhouden.
Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest Hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. In sommige gevallen kan chronische Hepatitis B echter leiden tot verlittekening van de lever en/of leverkanker. Mensen met chronische Hepatitis B kunnen nog steeds andere mensen besmetten.
Hepatitis B vaccinatie is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het Hepatitis A virus.

Hoe krijg je het? 
Het virus komt bij besmette personen voor in de ontlasting en bloed. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal b.v: (speelgoed, handvaten, scoop) en handen en door het eten en drinken van besmet voedsel of water. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Wat zijn de klachten?
Volwassenen voelen zich niet lekker, hebben koorts, een grieperig gevoel, minder trek in eten en hebben last van vermoeidheid, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten. 
Hepatitis A vaccinatie is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In sommige werkveldgebieden loop je naast Hepatitis B ook extra risico op besmetting met Hepatitis A. Hepatitis A vaccinatie wordt tevens aangeraden wanneer je op vakantie of stage gaat naar een Hepatitis A gebied zoals Turkije, Egypte, Kroatië en verder (bv. Thailand). Hepatitis A vaccinatie beschermt je voor tenminste 40 jaar. Je kunt je nu voordelig tegen Hepatitis A beschermen bij ons.
De kosten hiervoor zijn € 90, en deze kosten moet je in principe zelf betalen. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt of 90 euro contant bij de eerste keer dat je gevaccineerd wordt. Wij regelen dan dat je een factuur krijgt voor je ziektekostenverzekering. Je ontvangt deze factuur van ons per mail waarna je deze kunt indienen bij je zorgverzekeraar

Is er een beroepsgebonden risico? 

Bij sommige beroepen loopt men een hogere kans op besmetting en wordt vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis B en in enkele gevallen voor Hepatitis A. Voor sommige beroepen kan het zelfs noodzakelijk zijn om preventief te vaccineren tegen Hepatitis B. De werkgever of onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de invoering van preventieve maatregelen en een vaccinatiebeleid voor op de werkvloer. 
Volgens het Arbo omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht Hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het Hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden (na risico inventarisatie en -evaluatie). Voor Hepatitis A is er geen aparte arbobeleidsregel geformuleerd.

Onder andere de volgende (para) medische beroepen waar men blootgesteld wordt aan bloed lopen verhoogd risico opHepatitis B, zoals bijvoorbeeld:

• Artsen, verpleegkundigen en paramedici die regelmatig met humaan bloed of met bloed verontreinigd patiëntenmateriaal in aanraking komen en hun medewerkers; 

• Werknemers van diagnostische- en researchlaboratoria

• Verloskundigen en kraamverzorgenden; 

• Tandartsen, mondhygiënisten, tandartsassistenten en indirect bij de tandheelkundige patiëntenzorg betrokkenen;

• Studerenden c.q. stagiaires voor bovenstaande beroepen;

• Werknemers die proefdieren verzorgen in laboratoria waar met het Hepatitis B-virus gewerkt wordt; 

• Werknemers die in ziekenhuizen schoonmaakwerkzaamheden verrichten of afval verwijderen of mogelijk besmet patiëntenmateriaal vervoeren;

• Werknemers die niet-gefixeerd, potentieel besmet pathologisch materiaal vervoeren; 

• Thuis- en wijkzorgverzorgenden

Onder andere de volgende arbeidsgerelateerde risicogroepen lopen verhoogd risico op Hepatitis A:

• rioolarbeiders

• zakenreizigers

• personeel kinderdagverblijven, verzorgers, begeleiders

• schoonmakers

• endoscopisten 

De aard van de werkzaamheden bepaalt of een functie valt onder een risicovormende functie. Overleg met je arts of vaccinatiecentrum welke vaccinaties in jouw geval geadviseerd worden.

Waarom is het verstandig om je te vaccineren? 

Wist je dat het Hepatitis B virus 100 maal zo besmettelijk is als HIV bij bloedcontact?5 Besmetting via bloedcontact met Hepatitis B is een beroeps- risico voor (toekomstige) medewerkers in de (para) medische zorg en zorgverleners. Bij sommige beroepen kan er een verhoogde kans zijn op Hepatitis A, zoals mensen die werken in de kinderopvang, schoonmakers en endoscopisten. 
Ga je of ben je van plan om tijdens je (para) medische studie stage lopen in het buitenland? Dan kan het raadzaam zijn om te checken of er aanvullende vaccinaties, geadviseerd worden. 

Wat kan je er tegen doen? 
Het nemen van hygiënische maatregelen, het vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie kunnen Hepatitis A en B helpen voorkomen. Naast het gebruik van naaldenbekers zijn het gebruik van persoonlijke beschermende middelen (handschoenen, bril, mondkapje etc.) belangrijk. 
Indien er een mogelijke kans is om tijdens het werk of stage risico te lopen op de infectieziekte Hepatitis A of B kan je er voor kiezen om je hier tegen te vaccineren. Tegen beide infectieziekten zijn er vaccins beschikbaar. Dit kan op kosten zijn van je werkgever of mogelijk (deels) vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Vaccineren kan via je huisarts, werkgever, GGD of ander vaccinatiecentrum. 

Frequently Asked Questions For UK-version: click here

Hepatitis B en A

Informatie voor beroepsgebonden risicogroepen
voor Wageningen University - WUR

Maak direct een afspraak voor de beschikbare studierichting Bachelor Voeding en Gezondheid

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het zeer besmettelijke Hepatitis B virus . 
Bekijk onze uitleg in de volgende video

 

Hoe krijg je het?
Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. 

Wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?
Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan Hepatitis B leiden tot een acute of chronische infectie. De verschijnselen van acute Hepatitis B zijn moeheid, grieperig gevoel, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er soms sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Klachten kunnen een paar weken tot maximaal 6 maanden aanhouden.
Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest Hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. In sommige gevallen kan chronische Hepatitis B echter leiden tot verlittekening van de lever en/of leverkanker. Mensen met chronische Hepatitis B kunnen nog steeds andere mensen besmetten.
Hepatitis B vaccinatie is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het Hepatitis A virus.

Hoe krijg je het? 
Het virus komt bij besmette personen voor in de ontlasting en bloed. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal b.v: (speelgoed, handvaten, scoop) en handen en door het eten en drinken van besmet voedsel of water. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Wat zijn de klachten? 
Volwassenen voelen zich niet lekker, hebben koorts, een grieperig gevoel, minder trek in eten en hebben last van vermoeidheid, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten. 
Hepatitis A vaccinatie is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In sommige werkveldgebieden loop je naast Hepatitis B ook extra risico op besmetting met Hepatitis A. Hepatitis A vaccinatie wordt tevens aangeraden wanneer je op vakantie of stage gaat naar een Hepatitis A gebied zoals Turkije, Egypte, Kroatië en verder (bv. Thailand). Hepatitis A vaccinatie beschermt je voor tenminste 40 jaar. Je kunt je nu voordelig tegen Hepatitis A beschermen bij ons.
De kosten hiervoor zijn € 90, en deze kosten moet je in principe zelf betalen. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt of 90 euro contant bij de eerste keer dat je gevaccineerd wordt. Wij regelen dan dat je een factuur krijgt voor je ziektekostenverzekering. Je ontvangt deze factuur van ons per mail waarna je deze kunt indienen bij je zorgverzekeraar

Is er een beroepsgebonden risico? 

Bij sommige beroepen loopt men een hogere kans op besmetting en wordt vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis B en in enkele gevallen voor Hepatitis A. Voor sommige beroepen kan het zelfs noodzakelijk zijn om preventief te vaccineren tegen Hepatitis B. De werkgever of onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de invoering van preventieve maatregelen en een vaccinatiebeleid voor op de werkvloer. 
Volgens het Arbo omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht Hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het Hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden (na risico inventarisatie en -evaluatie). Voor Hepatitis A is er geen aparte arbobeleidsregel geformuleerd.

Onder andere de volgende (para) medische beroepen waar men blootgesteld wordt aan bloed lopen verhoogd risico opHepatitis B, zoals bijvoorbeeld:

• Artsen, verpleegkundigen en paramedici die regelmatig met humaan bloed of met bloed verontreinigd patiëntenmateriaal in aanraking komen en hun medewerkers; 

• Werknemers van diagnostische- en researchlaboratoria

• Verloskundigen en kraamverzorgenden; 

• Tandartsen, mondhygiënisten, tandartsassistenten en indirect bij de tandheelkundige patiëntenzorg betrokkenen;

• Studerenden c.q. stagiaires voor bovenstaande beroepen;

• Werknemers die proefdieren verzorgen in laboratoria waar met het Hepatitis B-virus gewerkt wordt; 

• Werknemers die in ziekenhuizen schoonmaakwerkzaamheden verrichten of afval verwijderen of mogelijk besmet patiëntenmateriaal vervoeren;

• Werknemers die niet-gefixeerd, potentieel besmet pathologisch materiaal vervoeren; 

• Thuis- en wijkzorgverzorgenden

Onder andere de volgende arbeidsgerelateerde risicogroepen lopen verhoogd risico op Hepatitis A:

• rioolarbeiders

• zakenreizigers

• personeel kinderdagverblijven, verzorgers, begeleiders

• schoonmakers

• endoscopisten 

De aard van de werkzaamheden bepaalt of een functie valt onder een risicovormende functie. Overleg met je arts of vaccinatiecentrum welke vaccinaties in jouw geval geadviseerd worden.

Waarom is het verstandig om je te vaccineren? 

Wist je dat het Hepatitis B virus 100 maal zo besmettelijk is als HIV bij bloedcontact?5 Besmetting via bloedcontact met Hepatitis B is een beroeps- risico voor (toekomstige) medewerkers in de (para) medische zorg en zorgverleners. Bij sommige beroepen kan er een verhoogde kans zijn op Hepatitis A, zoals mensen die werken in de kinderopvang, schoonmakers en endoscopisten. 
Ga je of ben je van plan om tijdens je (para) medische studie stage lopen in het buitenland? Dan kan het raadzaam zijn om te checken of er aanvullende vaccinaties, geadviseerd worden. 

Wat kan je er tegen doen? 
Het nemen van hygiënische maatregelen, het vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie kunnen Hepatitis A en B helpen voorkomen. Naast het gebruik van naaldenbekers zijn het gebruik van persoonlijke beschermende middelen (handschoenen, bril, mondkapje etc.) belangrijk. 
Indien er een mogelijke kans is om tijdens het werk of stage risico te lopen op de infectieziekte Hepatitis A of B kan je er voor kiezen om je hier tegen te vaccineren. Tegen beide infectieziekten zijn er vaccins beschikbaar. Dit kan op kosten zijn van je werkgever of mogelijk (deels) vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Vaccineren kan via je huisarts, werkgever, GGD of ander vaccinatiecentrum. 

Frequently Asked Questions

Stg. ROC Summa-College
Hepatitis B en A

Informatie voor beroepsgebonden risicogroepen voor Stichting ROC Summa-College

Maak direct een afspraak

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het zeer besmettelijke Hepatitis B virus . 
Bekijk onze uitleg in de volgende video

 

Hoe krijg je het?
Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. 

Wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?
Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan Hepatitis B leiden tot een acute of chronische infectie. De verschijnselen van acute Hepatitis B zijn moeheid, grieperig gevoel, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er soms sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Klachten kunnen een paar weken tot maximaal 6 maanden aanhouden.
Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest Hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. In sommige gevallen kan chronische Hepatitis B echter leiden tot verlittekening van de lever en/of leverkanker. Mensen met chronische Hepatitis B kunnen nog steeds andere mensen besmetten.
Hepatitis B vaccinatie is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het Hepatitis A virus.

Hoe krijg je het? 
Het virus komt bij besmette personen voor in de ontlasting en bloed. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal b.v: (speelgoed, handvaten, scoop) en handen en door het eten en drinken van besmet voedsel of water. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Wat zijn de klachten? 
Volwassenen voelen zich niet lekker, hebben koorts, een grieperig gevoel, minder trek in eten en hebben last van vermoeidheid, misselijkheid en buikklachten. Ook kan er sprake zijn geelzucht, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten. 
Hepatitis A vaccinatie is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In sommige werkveldgebieden loop je naast Hepatitis B ook extra risico op besmetting met Hepatitis A. 
Hepatitis A vaccinatie wordt tevens aangeraden wanneer je op vakantie of stage gaat naar een Hepatitis A gebied zoals Turkije, Egypte, Kroatië en verder (bv. Thailand). 
Hepatitis A vaccinatie beschermt je voor tenminste 40 jaar.
 Je kunt je nu voordelig tegen Hepatitis A beschermen bij ons.


De kosten hiervoor zijn € 90, en deze kosten moet je in principe zelf betalen.
 Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering.
 
Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt of 90 euro contant bij de eerste keer dat je gevaccineerd wordt.
 Wij regelen dan dat je een factuur krijgt voor je ziektekostenverzekering.
 Je ontvangt deze factuur van ons per mail waarna je deze kunt indienen bij je zorgverzekeraar

Is er een beroepsgebonden risico? 

Bij sommige beroepen loopt men een hogere kans op besmetting en wordt vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis B en in enkele gevallen voor Hepatitis A. Voor sommige beroepen kan het zelfs noodzakelijk zijn om preventief te vaccineren tegen Hepatitis B. De werkgever of onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor de invoering van preventieve maatregelen en een vaccinatiebeleid voor op de werkvloer. 
Volgens het Arbo omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht Hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het Hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden (na risico inventarisatie en -evaluatie). Voor Hepatitis A is er geen aparte arbobeleidsregel geformuleerd.

Onder andere de volgende (para) medische beroepen waar men blootgesteld wordt aan bloed lopen verhoogd risico opHepatitis B, zoals bijvoorbeeld:

• Artsen, verpleegkundigen en paramedici die regelmatig met humaan bloed of met bloed verontreinigd patiëntenmateriaal in aanraking komen en hun medewerkers; 

• Werknemers van diagnostische- en researchlaboratoria

• Verloskundigen en kraamverzorgenden; 

• Tandartsen, mondhygiënisten, tandartsassistenten en indirect bij de tandheelkundige patiëntenzorg betrokkenen;

• Studerenden c.q. stagiaires voor bovenstaande beroepen;

• Werknemers die proefdieren verzorgen in laboratoria waar met het Hepatitis B-virus gewerkt wordt; 

• Werknemers die in ziekenhuizen schoonmaakwerkzaamheden verrichten of afval verwijderen of mogelijk besmet patiëntenmateriaal vervoeren;

• Werknemers die niet-gefixeerd, potentieel besmet pathologisch materiaal vervoeren; 

• Thuis- en wijkzorgverzorgenden


Onder andere de volgende arbeidsgerelateerde risicogroepen lopen verhoogd risico op Hepatitis A:

• rioolarbeiders

• zakenreizigers

• personeel kinderdagverblijven, verzorgers, begeleiders

• schoonmakers

• endoscopisten 

De aard van de werkzaamheden bepaalt of een functie valt onder een risicovormende functie. Overleg met je arts of vaccinatiecentrum welke vaccinaties in jouw geval geadviseerd worden.

Waarom is het verstandig om je te vaccineren? 

Wist je dat het Hepatitis B virus 100 maal zo besmettelijk is als HIV bij bloedcontact?5 Besmetting via bloedcontact met Hepatitis B is een beroeps- risico voor (toekomstige) medewerkers in de (para) medische zorg en zorgverleners. Bij sommige beroepen kan er een verhoogde kans zijn op Hepatitis A, zoals mensen die werken in de kinderopvang, schoonmakers en endoscopisten. 
Ga je of ben je van plan om tijdens je (para) medische studie stage lopen in het buitenland? Dan kan het raadzaam zijn om te checken of er aanvullende vaccinaties, geadviseerd worden. 

Wat kan je er tegen doen? 
Het nemen van hygiënische maatregelen, het vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie kunnen Hepatitis A en B helpen voorkomen. Naast het gebruik van naaldenbekers zijn het gebruik van persoonlijke beschermende middelen (handschoenen, bril, mondkapje etc.) belangrijk. 
Indien er een mogelijke kans is om tijdens het werk of stage risico te lopen op de infectieziekte Hepatitis A of B kan je er voor kiezen om je hier tegen te vaccineren. Tegen beide infectieziekten zijn er vaccins beschikbaar. Dit kan op kosten zijn van je werkgever of mogelijk (deels) vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Vaccineren kan via je huisarts, werkgever, GGD of ander vaccinatiecentrum. 

Frequently Asked Questions

test bottom parallax
 
Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen

 
Plantage 8
6708 WJ Wageningen
 
Boschdijkstraat 98
5211 VD Den Bosch 
Daltonlaan 400, 4de verdieping
3584 BK UtrechtTelefoon: