Wat is MRSA?
MRSA is een bacterie (stafylokok) die resistent is tegen meticilline en daaraan gerelateerde soorten antibiotica. Dit betekent dat de bacterie ongevoelig is voor een grote groep antibiotica, waardoor het lastig is deze te bestrijden. MRSA is een huidbacterie die bij veel mensen voorkomt, maar over het algemeen geen klachten veroorzaakt. Bij mensen die de bacterie bij zich dragen zit deze meestal op de huid of in de neus. In sommige gevallen kan de bacterie een infectie veroorzaken en in uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot bloedvergiftiging, een botinfectie of een longontsteking.
Meestal hebben mensen niet door dat ze de bacterie bij zich dragen en raken ze de bacterie vanzelf weer kwijt. Behandeling tegen MRSA is mogelijk door middel van antibiotica. Hiervoor moet in het laboratorium onderzocht worden tegen welke antibiotica de bacterie nog niet resistent is. Met deze antibiotica kan de persoon vervolgens behandeld worden tegen MRSA.
Hoe krijg je MRSA en in welke landen komt het voor?
MRSA wordt vooral overgedragen via direct huidcontact, bijvoorbeeld via de handen. De bacterie kan ook in de lucht komen door bijvoorbeeld niezen of huidschilfers. Het inademen van de bacterie kan in dat geval ook leiden tot een besmetting, al komt dit weinig voor. MRSA komt in Nederland bijna niet voor. In andere landen komt de bacterie veel vaker voor en zorgt daar regelmatig voor uitbraken in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. MRSA komt in Nederland ook voor bij varkens en kalveren. Mensen die veel in direct contact komen met varkens en kalveren zijn zelf vaak ook dragers van de bacterie.
Hoe bescherm je jezelf tegen MRSA?
Je kan jezelf beschermen tegen een MRSA besmetting door goed op je hygiëne te letten. Denk hierbij aan het wassen van je handen voor het eten en na ieder toiletbezoek. In ziekenhuizen en andere zorginstellingen worden patiënten met MRSA apart behandeld en verpleegd om verspreiding te voorkomen. Als je een hogere kans hebt om drager van MRSA te zijn, dan word je bij een ziekenhuisopname getest op MRSA. Dit geldt voor mensen die recent in een buitenlands ziekenhuis zijn geweest, bedrijfsmatig contact hebben gehad met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens en mensen die op een bedrijf wonen waar deze dieren gehouden worden.
Kan ik mij laten testen op MRSA?
Je kunt je laten testen op MRSA. Het testen van MRSA gaat via een neus/keel kweek. Het buisje met hierin het materiaal wordt opgestuurd naar het lab en na vijf werkdagen krijg je de uitslag.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een MRSA test? Mail ons dan via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085 – 90 20 303.