Heb je geen milt en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis zonder milt
De milt is een orgaan dat deel uitmaakt van het immuunsysteem. Het werkt als een soort filter dat micro-organismen uit het bloed wegvangt. Als die functie uitvalt kunnen sommige ziekten veel ernstiger verlopen of soms ernstige complicaties geven, zoals bloedvergiftiging.
Er zijn verschillende redenen waarom de milt niet of minder goed werkt. De milt kan geheel of gedeeltelijk operatief verwijderd zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk of vanwege ziekte. Als de milt operatief verwijderd is, dan is het belangrijk om te weten op welke leeftijd de milt is verwijderd, hoe lang geleden de milt is verwijderd, wat de reden van de miltverwijdering was en of de milt volledig of gedeeltelijk is verwijderd.
Daarnaast kan de milt soms ook niet of minder goed functioneren door sommige aandoeningen. Het is vaak moeilijk te bepalen in hoeverre de milt nog goed functioneert. Er zijn een aantal oorzaken waarbij je een hoog risico kunt hebben op een verminderde werking van de milt, bijvoorbeeld:
- Miltletsel door trauma;
- Aangeboren asplenie;
- Sikkelcelziekte;
- Miltinfarct;
- Bestraling van de milt.
Ook zijn er andere oorzaken die het risico op een verminderde miltfunctie vergroten, bijvoorbeeld:
- Stamceltransplantatie;
- Ernstige vormen van coeliakie;
- Ernstige vormen van inflammatoire darmziekten;
- Levercirrose;
- SLE of DLE;
- Hemolytische anemieën met extreme bloedaanmaak.
Verminderde miltfunctie en vaccinaties
Voor reizen naar gebieden met een hoog risico op meningokokken ACWY moet de vaccinatie up-to-date zijn.
Ook is er een aantal ziekteverwekkers waartegen soms een extra vaccinatie wordt aangeraden:
- Pneumokokken;
- Meningokokken (ACWY en B);
- Haemophilus Influenzae type B. (Hib);
- Jaarlijkse griepprik.
Verminderde miltfunctie en antibiotica
Het is soms aan te raden om antibiotica bij je hebben om direct te starten (binnen een uur) zodra je koorts krijgt of na een honden- of kattenbeet. Dat houdt in dat je dan de eerste dosis altijd op zak moet hebben en na inname binnen acht uur bij een arts moet zijn voor behandeling.
Deze vaccinaties en de antibiotica ‘on demand’ worden normaal gesproken voorgeschreven en gegeven door je specialist of huisarts. Dit omdat de meeste van deze ziekteverwekkers ook gewoon in Nederland voorkomen en daarom niet alleen nodig zijn tijdens reizen.
Verminderde miltfunctie en malaria
Voor reizen naar malariagebieden wordt mensen met een verminderde miltfunctie aangeraden om naast zeer goede maatregelen tegen muggen ook altijd preventief malariapillen te gebruiken.
Advies op maat bij een verminderde miltfunctie
Ben je van plan om op reis te gaan? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Vaccinatiecentrum.nl helpt je met een advies op maat. Maak tijdig een afspraak, het liefst minimaal zes weken van te voren.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.