Wat is leptospirose?
Leptospirose is een ziekte die wordt veroorzaakt door leptospiren. Dat is een verzamelnaam voor meerdere ziektebeelden veroorzaakt door verschillende bacteriën van de familie leptospira. Bekende ziektebeelden zijn Ziekte van Weil, Modderkoorts en melkerskoorts. De ziekte leptospirose kenmerkt zich door griepachtige verschijnselen. Symptomen kunnen zijn plotseling (hevige) hoofdpijn, koorts, spier en gewrichtspijn, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kan het leiden tot verstoring van de nier- en lever functies of een meningitis (hersenvliesontsteking). De ziekte van Weil kan dodelijk aflopen indien er niet tijdig wordt gestart met behandelen.
Hoe krijg je leptospirose en in welke landen komt het voor?
Er zijn een aantal soorten leptospira bacteriën, elk met hun eigen gastheer. De bekendste reservoirs zijn muizen en ratten, maar ook runderen kunnen leptospiren bij zich dragen. De leptospiren komen via de urine in de omgeving terecht. Je kunt besmet raken door opspattende urine van runderen in de melkstal, het consumeren van rauwe melk of zwemmen in buitenwater waarin ratten leven. De bacterie gedijt goed in lauw, stilstaand of weinig stromend water. Leptospirose komt wereldwijd voor. In Nederland komen de besmettingen het meest voor in de zomer door zwemmen in besmet buitenwater. Reizigers kunnen leptospirose oplopen tijdens vakanties in de (sub)tropen.
Hoe bescherm je jezelf tegen leptospirose?
Door rattenurine besmet oppervlaktewater is de grootste risicobron voor de mens. Voorkom daarom zwemmen in lauw, stilstaand water. Vermijd ook het consumeren van rauwe melk. Rattenvangers en landbewerkers die aan slootranden werken moeten uiterste hygiëne maatregelen nemen en beschermende kleding dragen. Daarnaast kun je je ook laten vaccineren tegen leptospirose. Het in Nederland geregistreerde vaccin heet Spirolept.
Hoe lang beschermt het vaccin tegen leptospirose?
De vaccinatie tegen leptospirose bestaat uit een serie van twee Spirolept prikken met een interval van 2 weken. Gevolgd door een eerste booster na 4-6 maanden en daarna, indien nodig, elke 2 jaar een boosterdosis.
Wat kost een leptospirose vaccin?
De kosten van een leptospirose vaccinatie worden in sommige gevallen vergoed vanuit je ziektekostenverzekering. Overleg met je zorgverzekeraar of de vaccinatie (gedeeltelijk) vergoed wordt. Voor meer informatie over de kosten kun je terecht op onze prijzenpagina.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.