Je gezondheid en de hadj of umrah: zo voorkom je het oplopen van ziekten
Dit blog is gepubliceerd op 8 november 2019
Een goede fysieke gezondheid is één van de voorwaarden voor het maken van de hadj. Om ervoor te zorgen dat je deze goede gezondheid ook tijdens en na de hadj kunt behouden, is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen. Sommige maatregelen zijn zelfs verplicht, zoals het halen van een aantal vaccinaties. Welke vaccinaties dit zijn, waarom ze belangrijk zijn en wanneer je ze moet halen, dat lees je in deze blog.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van de hadj?
De hadj is niet geheel zonder gevaar. Allereerst kunnen de temperaturen oplopen tot 50⁰C, waardoor het risico op een zonnesteek, uitdroging of verbranding groot is. Daarnaast brengen de grote mensenmassa’s verschillende risico’s met zich mee. Tijdens de hadj komen zo veel mensen zo dicht bij elkaar dat ziektes zich makkelijk en snel kunnen verspreiden.
De kans dat je een ziekte oploopt kun je zelf op verschillende manieren verkleinen. Dit kan onder andere door extra hygiënische maatregelen te treffen en voldoende bescherming te zoeken tegen de hitte. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het drinken van voldoende water. Voor de zekerheid kun je ORS meenemen. Dit is een oplossing van water met suiker en zouten waarmee je het verlies door de hitte aanvult. Je verkleint hierdoor de kans op uitdroging.
- Bescherming tegen de zon. Om een zonnesteek te voorkomen kun je een (witte) parasol meenemen. Denk er ook aan om zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.
- Het schoon houden van de handen. Was ze vaker dan gebruikelijk en neem een desinfecterende crème of handgel mee om bacteriën te doden. Probeer contact met dieren te voorkomen. Is dit toch nodig, bijvoorbeeld tijdens een slachtritueel? Ontsmet de handen achteraf dan grondig.
- Een mondkapje om de kans op infecties aan de luchtwegen te verkleinen.
Laat je je hoofd kaalscheren? Neem je eigen scheermesjes mee en vervang ze na elk gebruik. Gebruik voor het scheren nooit een mesje dat al door iemand anders is gebruikt. Het delen van scheermesjes vergroot het risico op besmetting met ziekten die via het bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV. Tegen hepatitis B kun je je laten vaccineren. Ook voor andere ziekten die je tijdens de hadj kunt oplopen bestaan vaccinaties.
Welke vaccinaties heb ik nodig voor de hadj?
Sommige vaccinaties zijn verplicht voor het maken van de hadj, andere vaccinaties worden alleen aanbevolen. Hierin moet je zelf een weloverwogen keuze maken.
Verplichte vaccinatie bij de hadj of umrah
De vaccinatie tegen meningokokken (meningitis) (hersenvliesontsteking) is voor iedereen ouder dan twee jaar verplicht. Deze eis wordt gesteld door de regering van Saudi-Arabië. Het gaat hier om meningitis type A, C, W135 en Y. Deze zogenaamde meningitis ACYW135 vaccinatie beschermt je tegen de meningokokkenziekte. Deze ziekte kan leiden tot een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, wat al snel kan leiden tot een shock met dodelijke gevolgen.
Voor kinderen jonger dan 1 jaar bestaat het ACYW135 vaccinatieschema uit meerdere vaccinaties. Bij volwassenen en kinderen ouder dan 1 jaar volstaat één vaccinatie. Deze vaccinatie is vijf jaar geldig en moet minimaal tien dagen voor de aanvang van de hadj worden toegediend. Hoe lang de vaccinatie daadwerkelijk beschermt tegen meningitis, is onbekend. Er wordt vanuit gegaan dat de bescherming zo’n 3-5 jaar aanhoudt.
Aanbevolen vaccinaties bij de hadj of umrah
Ook al wordt een bepaalde vaccinatie niet verplicht gesteld, kan het verstandig zijn om deze alsnog te halen. Om het risico op het oplopen van ziekten tijdens de hadj te verkleinen, is het verstandig om je ook te vaccineren tegen hepatitis A en B en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). De DTP-vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma en biedt tien jaar lang bescherming. Herhaling is voor je kinderen waarschijnlijk niet nodig, maar voor jezelf kan het wel verstandig zijn om deze vaccinatie opnieuw te halen. Vaccinatiecentrum.nl informeert je hier graag over!
Zoals eerder aangegeven is het verstandig om je eigen scheermesjes mee te nemen als je je kaal wil scheren. Wanneer dit onveilig gebeurt, loop je namelijk het risico op hepatitis B, hepatitis C en HIV. Tegen hepatitis B kun je je eventueel laten vaccineren, tegen hepatitis C en HIV niet.
Voor alle verplichte en aanbevolen vaccinaties voor de hadj of umrah kun je terecht bij vaccinatiecentrum.nl. Kom gerust langs voor een persoonlijk advies of vraag naar de mogelijkheden om op jouw locatie ingeënt te worden. Hadj Mabrour!