Wat is influenza?
Influenza, ook wel griep genoemd, wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Bij de griep kunnen de luchtwegen ontstoken raken, waardoor iemand last krijgt van (hoge) koorts, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en koude rillingen. Omdat er veel verschillende influenzavirussen zijn en deze ook snel veranderen, kunnen mensen steeds opnieuw ziek worden.
Hoe krijg je influenza?
Het influenzavirus verspreidt zich via druppeltjes slijm en speeksel. Een besmet persoon verspreidt deze druppeltjes door bijvoorbeeld hoesten, niezen en praten.
Hoe bescherm je jezelf tegen influenza?
Vanuit het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) wordt een grote groep mensen in Nederland elk jaar gevaccineerd tegen de griep. Als je niet binnen deze groep valt dan kan je bij vaccinatiecentrum.nl alsnog gevaccineerd worden. Naast vaccinatie kan je ook op andere manieren een besmetting voorkomen. Probeer bijvoorbeeld fysiek contact met personen die symptomen van de griep hebben zoveel mogelijk te vermijden.
Hoe werkt de griepprik?
Het influenza vaccin, ofwel de griepprik, is een geïnactiveerd vaccin dat delen van verschillende typen onschadelijk gemaakte influenzavirussen bevat. Het vaccin zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de typen influenzavirussen die opgenomen zijn in het vaccin, waardoor je hiertegen bent beschermd. Vaccinatiecentrum.nl maakt gebruik van een quadrivalent vaccin, wat betekent dat het beschermt tegen vier griepvirussen die voor dat jaar mogelijk het meest ziekmakend kunnen zijn.
Hoe lang beschermt de griepprik?
De vaccinatie tegen de griep bestaat uit één prik. Omdat er veel verschillende influenzavirussen zijn en deze ook snel veranderen, wordt het vaccin elk jaar aangepast. Hiervoor wordt wereldwijd gekeken welke virustypen er dat jaar naar verwachting rond zullen gaan. Om deze reden kan de mate van bescherming elk jaar verschillen en biedt de vaccinatie ook geen langdurige bescherming.
In principe beschermt het vaccin gedurende een half jaar, waardoor je één griepseizoen lang beschermd bent tegen de variant die op dat moment rondgaat. Meestal begint het griepseizoen in december, maar soms begint het eerder of later. Je kunt de griepprik vanaf november halen, waarna het nog twee weken duurt voor je bent beschermd.
Kan ik de griepprik halen als ik zwanger ben?
De griepprik is veilig voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Vrouwen die tijdens het griepprikseizoen 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen een gratis griepprik krijgen.
Pasgeboren baby’s hebben een verhoogd risico op complicaties door influenza. Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap een influenzavaccinatie halen, is hun kind na de geboorte ook beter beschermd. Dat komt omdat de antistoffen die de zwangere vrouw door het vaccin aanmaakt via de placenta aan het ongeboren kind worden doorgegeven.
Wat kost een influenzavaccinatie of griepprik?
Het influenzavaccin, ook wel de griepprik genoemd, wordt jaarlijks gratis aangeboden aan mensen die een verhoogd risico hebben om erg ziek te worden van een besmetting. Wanneer je buiten deze risicogroep valt kun je je op eigen kosten laten vaccineren. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt een griepprik soms vergoed door je ziektekostenverzekering.
Voor meer informatie over de kosten van een griepprik kun je terecht op onze prijzenpagina.
Vragen of een afspraak maken?
Wil je een afspraak maken voor de griepprik? Gebruik de button hieronder.