Aangesloten bij:
LCR
Geregistreerd:
GELE KOORTS CENTRUM
Voor algemene vragen kunt u bellen:
085 9020303
  • Home
  • vaccinaties en medicatie
  • vaccinaties en medicatie overzicht

vaccinaties

Malaria profylaxe

Malaria profylaxe
Ter voorkoming van malaria kunnen wij u een recept voorschrijven waarmee u malariapillen kunt ophalen bij de apotheek. Het moment waarop u moet starten met het innemen van deze malariapillen hangt af van uw bestemming. In de meeste gevallen start u vlak voor vertrek naar de tropen. In andere gevallen is dit al 3 weken voor vertrek. U slikt de pillen tijdens uw gehele verblijf, tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied. Wanneer u Malarone inneemt, hoeft u deze maar 1 week na terugkeer te blijven slikken.

Voor malaria krijgt u altijd een persoonlijk advies. Dat kan soms afwijken van het standaardadvies. 

Baarmoederhalskanker of HPV virus

Baarmoederhalskanker of HPV virus
Het HPV virus kan in sommige gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken. Dit virus wordt door onveilig seksueel contact overgedragen. Sinds een aantal jaar is er een rijksvaccinatieprogramma met een serie van 3 vaccinaties.
Degenen die niet onder het rijksvaccinatieprogramma vallen kunnen bij ons terecht om zich te laten vaccineren tegen het HPV virus.

Buiktyfus

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacterie (Salmonella Typhi) die het lichaam binnenkomt via besmet voedsel of drinken. Deze ziekte komt wereldwijd voor, maar vooral in delen van Afrika en Azië. Na besmetting duurt het 1 tot 2 weken voordat u ziek wordt. De symptomen zijn koorts, obstipatie en soms diarree. U kunt de ziekte voorkomen door goede voedselhygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen buiktyfus.

Beschermingsduur:  3 jaar

Cholera

Cholera
Dit is een formaliteit, hiervoor krijgt u alleen een (gratis) stempel in uw vaccinatieboekje. Er is tegenwoordig ook een vaccin beschikbaar (Dukoral). U wordt bij ons geïnformeerd over dit vaccin.

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)
Dit is een herhaling van uw kindervaccinatie.

Difterie
is een acute infectie door een bacterie. Deze ziekte komt overal ter wereld voor als kinderziekte. Er zijn 2 veel voorkomende vormen: huiddifterie en longdifterie. De ernst kan verschillen van heel mild tot zeer ernstig met fatale afloop.

Tetanus
is een acute infectie, veroorzaakt door de gifstoffen van de tetanusbacterie. Tetanus komt overal ter wereld voor. De ziekte begint vaak met vage klachten van hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken (kaakkramp). Na enkele dagen treden specifieke klachten op als spierstijfheid en spasmen. Tetanus verloopt bij onvoldoende immuniteit fataal.

Polio
is een virusinfectie. U kunt besmet raken door slechte hygiëne. De ziekte verloopt meestal onopgemerkt, maar kan in sommige gevallen leiden tot blijvende verlammingen en soms zelfs de dood.

Beschermingsduur: 10 jaar

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)
Früh Sommer Meningo Encefalitis (hersenontsteking)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door 3 verschillende typen virussen. U loopt de ziekte op door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte komt voor in grote delen van Europa en Centraal Azië tot en met Japan. De incubatie tijd is meestal 7 tot 14 dagen. Het ziekteverloop kan variëren van vrij mild tot ernstig, afhankelijk van het type virus. Symptomen zijn koorts, moeheid, hoofdpijn. Soms ontwikkelt men daarna een hersenvliesontsteking of een hersenontsteking, die zeer ernstig kan zijn. U kunt besmetting voorkomen door beschermende kleding te dragen, een insectenwerend middel met DEET te gebruiken en geen ongepasteuriseerde melk te drinken. U kunt zich bij ons laten vaccineren tegen deze ziekte. De vaccinatie geeft bescherming tegen alle 3 de typen.

Vaccinatieschema: voor vertrek 2 vaccinaties met 1 maand tussentijd. Na 6-12 maanden (voor het volgende tekenseizoen) krijgt u een herhalingsvaccinatie.

Beschermingsduur: 
3 jaar na een serie van 3 vaccinaties

Gele koorts

Gele koorts
Gele koorts is een virusinfectie die u oploopt door de steek van een besmette mug. De ziekte komt voor in Afrika en Zuid Amerika. U wordt 3 tot 6 dagen na de besmetting ziek. De klachten lijken op griep (koorts en spierpijn). Bij de ziekte kunnen complicaties ontstaan zoals geelzucht, hersenontsteking of bloedingen. Dit kan dodelijk zijn. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte. 

Schema: minimaal 10 dagen voor vertrek naar het gele koorts land laten toedienen

Beschermingsduur:  levenslang

Voor een aantal landen is dit een verplichte vaccinatie. Voor het krijgen van een visum kan deze vaccinatie belangrijk zijn!

Hepatitis A

Hepatitis A
Heet ook wel besmettelijke geelzucht. Dit is een virusinfectie van de lever die u kunt oplopen via besmet voedsel of drinken. Komt voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en een matige hygiëne. U kunt 2 tot 7 weken na de besmetting ziek worden. De symptomen zijn griepachtige klachten, misselijkheid, geelzucht, donkere urine. Jonge kinderen hebben vaak helemaal geen klachten. U kunt de ziekte voorkomen door goede hygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen hepatitis A.

Schema: voor vertrek heeft u één vaccinatie nodig. 6-12 maanden later (na terugkeer) krijgt u een herhalingsvaccinatie.

Beschermingsduur: minimaal 40 jaar na een serie van 2 vaccinaties.

Hepatitis B

Hepatitis B
Hepatitus B is een virusinfectie van de lever. die u kunt oplopen door seksueel contact of door bloedcontact (transfusie, naalden, scheermesjes). Deze ziekte komt overal ter wereld voor. Meestal wordt men 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn meestal mild (moeheid, koorts, geelzucht), maar soms verloopt de ziekte ernstig. Hepatitis B kan soms overgaan in een chronische ziekte. Ook kan men drager zijn van het virus zonder dat het klachten geeft. Besmetting kunt u voorkomen door veilig te vrijen en het vermijden van contact met bloed. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte.

Schema: 2 vaccinaties met een maand tussentijd en een derde vaccinatie na 6-12 maanden. Daarnaast een bloedcontrole één maand na de derde vaccinatie om te kijken hoe lang u beschermd bent. Deze controle is normaal gesproken alleen nodig voor mensen met een beroepsrisico (medici, etc.).

Beschermingsduur: levenslang na een serie van 3 vaccinaties

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)
Schema: voor vertrek heeft u 2 vaccinaties nodig met een maand tussentijd. Na 6-12 maanden (na terugkeer) krijgt u een herhalingsvaccinatie.
kinderen: Voor is er een combinatievaccinatie (ambirix), die bestaat uit 2 vaccinaties. Voor vertrek 1 vaccinatie en na 6-12 maanden (na terugkeer) een herhalingsvaccinatie. De beschermingsduur is minimaal 25 jaar.

Beschermingsduur:
na 3 vaccinaties bent u voor hepatitis A minimaal 40 jaar beschermd en voor hepatitis B levenslang.

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen wél ernstig ziek worden. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Groep W meningokokkenziekte komt in Nederland het meest voor bij tieners en ouderen.

Schema: Vanaf de leeftijd van 6 weken kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken ACWY. Kinderen jonger dan 1 jaar hebben meerdere  vaccinaties nodig. Vanaf de leeftijd van 1 jaar volstaat 1 vaccinatie.

Beschermingsduur:  Het is momenteel nog onbekend hoe lang een meningokokken ACWY-vaccinatie precies bescherming biedt tegen meningokokkenziekte. We gaan er van uit dat de bescherming  ten minste 3 tot 5 jaar aanhoudt.

Als u of uw kind geen oproep krijgt voor de meningokokken ACWY-vaccinatie en u wilt uzelf of uw kinderen toch laten vaccineren, dan moet u dat zelf betalen. Meer informatie vindt u op de speciale website deelditnietmetjevrienden.nl.

Meningitis B (Bexsero)

Meningitis B (Bexsero)
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Schema:
Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken B. Bij ons vaccinatiecentrum vaccineren we kinderen vanaf 6 maanden. Zuigelingen vanaf 6 maanden moeten twee injecties met het vaccin krijgen, gevolgd door een aanvullende injectie (booster). Tussen de injecties moet een interval van ten minste 2 maanden worden aangehouden. Een booster wordt gegeven in het tweede levensjaar, met een tussentijd van tenminste 2 maanden na de tweede injectie.
Afhankelijk van de leeftijd zijn er in totaal twee tot vier vaccinaties nodig.

In verband met de beschikbaarheid van dit vaccin dient u altijd telefonisch contact met ons op te nemen.
 

Japanse Encefalitis

Japanse Encefalitis
Deze ziekte kunt u oplopen door een steek van een besmette mug. De ziekte is een virus dat vooral voorkomt in grote delen van Azië, met name op het platteland. 5 tot 15 dagen na de besmetting kunt u ziek worden. Meestal verloopt de ziekte echter zonder symptomen. Soms krijgt men klachten die lijken op griep (koorts, spierpijn, hoofdpijn). In sommige gevallen krijgt men ernstige complicaties (hersenontsteking). Deze ziekte kunt u voorkomen door u goed te beschermen tegen insectenbeten. Daarnaast kunt u zich laten vaccineren tegen Japanse Encefalitis.

Schema: 2 vaccinaties op dag 0 en 28. Soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar.

Beschermingsduur:  
2 jaar

Tuberculose

Tuberculose
Tegen TBC wordt over het algemeen in Nederland geen vaccinatie gegeven, maar een test (controle) gedaan. Wij adviseren reizigers zich in de volgende gevallen te laten controleren op Tuberculose:
 - wanneer u langer dan 3 maanden in risicogebieden verblijft
 - wanneer u regelmatig korte reizen maakt naar risicogebieden
 - wanneer u vermoedt blootgesteld te zijn geweest aan Tuberculose (in lokaal openbaar vervoer, tijdens onderdak bij de plaatselijke bevolking of door contact met zieke, hoestende mensen).

De controle op TBC gebeurt door middel van een huidtest (mantoux). Deze test moet bij voorkeur 10 weken vóór vertrek en 8 à 10 weken na terugkeer uitgevoerd worden. Een mantoux controle vooraf is alleen nodig voor de langverblijvers. Mantouxtesten worden gedaan op maandag en donderdag.

Over een eventuele inenting tegen TBC (BCG-vaccinatie) wordt u nader geïnformeerd indien van toepassing.

Gordelroos ( Shingrix vaccinatie)

 

Gordelroos is een virusinfectie
Dit virus veroorzaakt ook de waterpokken.
De infectie wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus.
Bij kinderen is dit de oorzaak van waterpokken. Bij ouderen kan het Gordelroos veroorzaken. 
Bij het doormaken van de waterpokken blijft het virus levenslang in het lichaam achter zonder actief te zijn. 
Bij het ouder worden en het verminderen van de weerstand kan Gordelroos ontstaan.
Gordelroos begint met jeuk en tintelingen of een brandende stekende pijn. ER verschijnen blaasjes die indrogen tot korstjes. 
Af en toe kan Gordelroos ernstige complicaties geven nadat de symptomen zijn verdwenen. Ernstige zenuwpijnen en tintelingen op de plekken waar de blaasjes zaten. 
Er zijn in Nederland 2 vaccins geregistreerd. Zostavax en Shingrix. 

zie voor meer info de website van het RIVM
en
de website van het LCI

SHINGRIX :
Bestaat uit 2 doses. 
De tijd tussen dosis 1 en 2 is 2 tot 6 maanden.
Kijk voor informatie over Gordelroos en Shingrix op de site van het RIVM of de LCI.
In veel landen wordt Shingrix op grote schaal gegeven aan ouderen  60+ of 65+
Er zijn zeer goede ervaringen met dit vaccin. 
Shingrix was voor kort niet te verkrijgen op de Nederlandse markt. 
De Shingrix die wij geven komt  uit Duitsland en en Verenigd Koninkrijk.
Vaccinatiecentrum Nijmegen

Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen
Tel.: 085 - 902 03 03

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Wageningen

Plantage 8
6708 WJ Wageningen
Tel.: 085 - 9020303

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Den Bosch

Emmaplein 21 (i.d. Leonardus),
5211 VZ 's-Hertogenbosch
Tel.: 085 - 902 03 03

Alléén voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Utrecht

Herculesplein 379
3584 AA Utrecht
Tel.: 085 - 902 03 03

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66