Gecertificeerd:
DEKRA
Aangesloten bij:
LCR
Geregistreerd:
GELE KOORTS CENTRUM
Voor algemene vragen kunt u bellen:
085 9020303
 • Home
 • vaccinaties en medicatie
 • vaccinaties en medicatie overzicht

vaccinaties

Malaria profylaxe

Malaria profylaxe
Ter voorkoming van malaria kunnen wij u een recept voorschrijven waarmee u malariapillen kunt ophalen bij de apotheek. Het moment waarop u moet starten met het innemen van deze malariapillen hangt af van uw bestemming. In de meeste gevallen start u vlak voor vertrek naar de tropen. In andere gevallen is dit al 3 weken voor vertrek. U slikt de pillen tijdens uw gehele verblijf, tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied. Wanneer u Malarone inneemt, hoeft u deze maar 1 week na terugkeer te blijven slikken.

Voor malaria krijgt u altijd een persoonlijk advies. Dat kan soms afwijken van het standaardadvies. 

Baarmoederhalskanker of HPV virus

Baarmoederhalskanker of HPV virus
Het HPV virus kan in sommige gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken. Dit virus wordt door onveilig seksueel contact overgedragen. Sinds een aantal jaar is er een rijksvaccinatieprogramma met een serie van 3 vaccinaties.
Degenen die niet onder het rijksvaccinatieprogramma vallen kunnen bij ons terecht om zich te laten vaccineren tegen het HPV virus.

Buiktyfus

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacterie (Salmonella Typhi) die het lichaam binnenkomt via besmet voedsel of drinken. Deze ziekte komt wereldwijd voor, maar vooral in delen van Afrika en Azië. Na besmetting duurt het 1 tot 2 weken voordat u ziek wordt. De symptomen zijn koorts, obstipatie en soms diarree. U kunt de ziekte voorkomen door goede voedselhygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen buiktyfus.

Beschermingsduur:  3 jaar

Cholera

Cholera
Dit is een formaliteit, hiervoor krijgt u alleen een (gratis) stempel in uw vaccinatieboekje. Er is tegenwoordig ook een vaccin beschikbaar (Dukoral). U wordt bij ons geïnformeerd over dit vaccin.

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)
Dit is een herhaling van uw kindervaccinatie.

Difterie
is een acute infectie door een bacterie. Deze ziekte komt overal ter wereld voor als kinderziekte. Er zijn 2 veel voorkomende vormen: huiddifterie en longdifterie. De ernst kan verschillen van heel mild tot zeer ernstig met fatale afloop.

Tetanus
is een acute infectie, veroorzaakt door de gifstoffen van de tetanusbacterie. Tetanus komt overal ter wereld voor. De ziekte begint vaak met vage klachten van hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken (kaakkramp). Na enkele dagen treden specifieke klachten op als spierstijfheid en spasmen. Tetanus verloopt bij onvoldoende immuniteit fataal.

Polio
is een virusinfectie. U kunt besmet raken door slechte hygiëne. De ziekte verloopt meestal onopgemerkt, maar kan in sommige gevallen leiden tot blijvende verlammingen en soms zelfs de dood.

Beschermingsduur: 10 jaar

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)
Früh Sommer Meningo Encefalitis (hersenontsteking)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door 3 verschillende typen virussen. U loopt de ziekte op door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte komt voor in grote delen van Europa en Centraal Azië tot en met Japan. De incubatie tijd is meestal 7 tot 14 dagen. Het ziekteverloop kan variëren van vrij mild tot ernstig, afhankelijk van het type virus. Symptomen zijn koorts, moeheid, hoofdpijn. Soms ontwikkelt men daarna een hersenvliesontsteking of een hersenontsteking, die zeer ernstig kan zijn. U kunt besmetting voorkomen door beschermende kleding te dragen, een insectenwerend middel met DEET te gebruiken en geen ongepasteuriseerde melk te drinken. U kunt zich bij ons laten vaccineren tegen deze ziekte. De vaccinatie geeft bescherming tegen alle 3 de typen.

Vaccinatieschema: voor vertrek 2 vaccinaties met 1 maand tussentijd. Na 6-12 maanden (voor het volgende tekenseizoen) krijgt u een herhalingsvaccinatie.

Beschermingsduur: 
3 jaar na een serie van 3 vaccinaties

Gele koorts

Gele koorts
Gele koorts is een virusinfectie die u oploopt door de steek van een besmette mug. De ziekte komt voor in Afrika en Zuid Amerika. U wordt 3 tot 6 dagen na de besmetting ziek. De klachten lijken op griep (koorts en spierpijn). Bij de ziekte kunnen complicaties ontstaan zoals geelzucht, hersenontsteking of bloedingen. Dit kan dodelijk zijn. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte. 

Schema: minimaal 10 dagen voor vertrek naar het gele koorts land laten toedienen

Beschermingsduur:  levenslang

Voor een aantal landen is dit een verplichte vaccinatie. Voor het krijgen van een visum kan deze vaccinatie belangrijk zijn!

Hepatitis A

Hepatitis A
Heet ook wel besmettelijke geelzucht. Dit is een virusinfectie van de lever die u kunt oplopen via besmet voedsel of drinken. Komt voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en een matige hygiëne. U kunt 2 tot 7 weken na de besmetting ziek worden. De symptomen zijn griepachtige klachten, misselijkheid, geelzucht, donkere urine. Jonge kinderen hebben vaak helemaal geen klachten. U kunt de ziekte voorkomen door goede hygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen hepatitis A.

Schema: voor vertrek heeft u één vaccinatie nodig. 6-12 maanden later (na terugkeer) krijgt u een herhalingsvaccinatie.

Beschermingsduur: minimaal 40 jaar na een serie van 2 vaccinaties.

Hepatitis B

Hepatitis B
Hepatitus B is een virusinfectie van de lever. die u kunt oplopen door seksueel contact of door bloedcontact (transfusie, naalden, scheermesjes). Deze ziekte komt overal ter wereld voor. Meestal wordt men 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn meestal mild (moeheid, koorts, geelzucht), maar soms verloopt de ziekte ernstig. Hepatitis B kan soms overgaan in een chronische ziekte. Ook kan men drager zijn van het virus zonder dat het klachten geeft. Besmetting kunt u voorkomen door veilig te vrijen en het vermijden van contact met bloed. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte.

Schema: 2 vaccinaties met een maand tussentijd en een derde vaccinatie na 6-12 maanden. Daarnaast een bloedcontrole één maand na de derde vaccinatie om te kijken hoe lang u beschermd bent. Deze controle is normaal gesproken alleen nodig voor mensen met een beroepsrisico (medici, etc.).

Beschermingsduur: levenslang na een serie van 3 vaccinaties

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)
Schema: voor vertrek heeft u 2 vaccinaties nodig met een maand tussentijd. Na 6-12 maanden (na terugkeer) krijgt u een herhalingsvaccinatie.
kinderen: Voor is er een combinatievaccinatie (ambirix), die bestaat uit 2 vaccinaties. Voor vertrek 1 vaccinatie en na 6-12 maanden (na terugkeer) een herhalingsvaccinatie. De beschermingsduur is minimaal 25 jaar.

Beschermingsduur:
na 3 vaccinaties bent u voor hepatitis A minimaal 40 jaar beschermd en voor hepatitis B levenslang.

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)

Meningitis ACYW 135 (Nimenrix)
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen wél ernstig ziek worden. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Groep W meningokokkenziekte komt in Nederland het meest voor bij tieners en ouderen.

Schema: Vanaf de leeftijd van 6 weken kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken ACWY. Kinderen jonger dan 1 jaar hebben meerdere  vaccinaties nodig. Vanaf de leeftijd van 1 jaar volstaat 1 vaccinatie.

Beschermingsduur:  Het is momenteel nog onbekend hoe lang een meningokokken ACWY-vaccinatie precies bescherming biedt tegen meningokokkenziekte. We gaan er van uit dat de bescherming  ten minste 3 tot 5 jaar aanhoudt.

Als u of uw kind geen oproep krijgt voor de meningokokken ACWY-vaccinatie en u wilt uzelf of uw kinderen toch laten vaccineren, dan moet u dat zelf betalen. Meer informatie vindt u op de speciale website deelditnietmetjevrienden.nl.

Meningitis B (Bexsero)

Meningitis B (Bexsero)
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Schema:
Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan iemand worden ingeënt tegen meningokokken B. Bij ons vaccinatiecentrum vaccineren we kinderen vanaf 6 maanden. Zuigelingen vanaf 6 maanden moeten twee injecties met het vaccin krijgen, gevolgd door een aanvullende injectie (booster). Tussen de injecties moet een interval van ten minste 2 maanden worden aangehouden. Een booster wordt gegeven in het tweede levensjaar, met een tussentijd van tenminste 2 maanden na de tweede injectie.
Afhankelijk van de leeftijd zijn er in totaal twee tot vier vaccinaties nodig.

In verband met de beschikbaarheid van dit vaccin dient u altijd telefonisch contact met ons op te nemen.
 

Japanse Encefalitis

Japanse Encefalitis
Deze ziekte kunt u oplopen door een steek van een besmette mug. De ziekte is een virus dat vooral voorkomt in grote delen van Azië, met name op het platteland. 5 tot 15 dagen na de besmetting kunt u ziek worden. Meestal verloopt de ziekte echter zonder symptomen. Soms krijgt men klachten die lijken op griep (koorts, spierpijn, hoofdpijn). In sommige gevallen krijgt men ernstige complicaties (hersenontsteking). Deze ziekte kunt u voorkomen door u goed te beschermen tegen insectenbeten. Daarnaast kunt u zich laten vaccineren tegen Japanse Encefalitis.

Schema: 2 vaccinaties op dag 0 en 28. Soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar.

Beschermingsduur:  
2 jaar

Tuberculose

Tuberculose
Tegen TBC wordt over het algemeen in Nederland geen vaccinatie gegeven, maar een test (controle) gedaan. Wij adviseren reizigers zich in de volgende gevallen te laten controleren op Tuberculose:
 - wanneer u langer dan 3 maanden in risicogebieden verblijft
 - wanneer u regelmatig korte reizen maakt naar risicogebieden
 - wanneer u vermoedt blootgesteld te zijn geweest aan Tuberculose (in lokaal openbaar vervoer, tijdens onderdak bij de plaatselijke bevolking of door contact met zieke, hoestende mensen).

De controle op TBC gebeurt door middel van een huidtest (mantoux). Deze test moet bij voorkeur 10 weken vóór vertrek en 8 à 10 weken na terugkeer uitgevoerd worden. Een mantoux controle vooraf is alleen nodig voor de langverblijvers. Mantouxtesten worden gedaan op maandag en donderdag.

Over een eventuele inenting tegen TBC (BCG-vaccinatie) wordt u nader geïnformeerd indien van toepassing.

Gordelroos (Shingrix vaccinatie)

Wat is gordelroos

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een besmettelijke huidziekte die zich kenmerkt door de vorming van pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam. De blaasjes vormen als het ware een gordel over het lichaam, vandaar ook de benaming. Gordelroos treft vaak één arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas.

De ziekte verloopt in fasen. In het begin ontstaat een vervelend gevoel op de plek waar later de blaasjes zullen ontstaan. Dit kan pijn zijn, maar ook tintelingen, jeuk of een brandend gevoel. Een aantal dagen later ontstaan kleine, rode blaasjes. Deze blaasjes zijn met vocht gevuld en kunnen veel pijn en jeuk veroorzaken. Na zo’n zeven tot tien dagen drogen de blaasjes in tot korstjes, maar na een week sinds de verschijning van de eerste blaasjes kunnen er nieuwe blaasjes bij komen. In sommige gevallen ontstaan helemaal geen blaasjes en is er alleen sprake van jeuk en pijn. Gordelroos in het gezicht kan daarnaast leiden tot een ontstoken oog.

Na het verdwijnen van de blaasjes kan nog langere tijd sprake zijn van (ernstige) pijn in het aangedane gebied. Dit wordt post-herpetische neuralgie genoemd, ofwel zenuwpijn na gordelroos. De zenuwpijn die door gordelroos kan ontstaan, wordt veroorzaakt door een ontsteking van gevoelszenuwen.

Wat zijn de oorzaken van gordelroos

De voornaamste oorzaak van gordelroos is het waterpokkenvirus. Wanneer iemand eenmaal waterpokken heeft gehad, blijft het virus in een inactieve vorm aanwezig in het lichaam. Uiteindelijk kan dit virus echter alsnog weer actief worden. Dit gebeurt meestal wanneer iemand tijdelijk last heeft van een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand kan verschillende oorzaken kennen, waaronder:

 • Slaapgebrek
 • Langdurige stress
 • Een ongezond voedingspatroon
 • Medicatie, waaronder chemotherapie en prednison
 • Aangeboren afweerstoornissen
 • Besmettelijke afweerstoornissen, waaronder AIDS
 • Auto-immuunziekten

Een verminderde weerstand is niet de enige factor die een rol speelt bij het ontstaan van gordelroos. Wanneer iemand ouder is dan zestig jaar neemt het risico op het oplopen van gordelroos toe en zijn de symptomen over het algemeen erger. Iemand die in het verleden gordelroos heeft gehad, heeft een verhoogde kans om het opnieuw te krijgen.

Heb je nooit waterpokken gehad? Dan kun je het virus alsnog oplopen door in contact te komen met iemand met gordelroos. De besmetting vindt plaats door contact met de blaasjes die door de ziekte ontstaan. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze droog zijn geworden.

Iemand die besmet raakt, maar nog niet eerder gordelroos heeft gehad, krijgt eerst waterpokken. Gordelroos kan niet rechtstreeks worden opgelopen wanneer iemand niet eerst waterpokken heeft gehad. Daarna is het virus, net als bij mensen die als kind waterpokken hebben gehad, inactief in het lichaam aanwezig. Vanaf dat moment is het mogelijk om in de toekomst gordelroos te krijgen.

Behandeling van gordelroos

De behandeling van gordelroos is voornamelijk gericht op het verminderen van de jeuk en pijnklachten. De ziekte gaat in de meeste gevallen namelijk vanzelf weer over. Zelf kun je de klachten verlichten door een zalf op de blaasjes te smeren, zoals zinkzalf of een neutrale zalf. Om de pijn te behandelen kun je paracetamol innemen. Neem liever geen andere pijnstillers zonder dit eerst met een arts te overleggen. Sommige pijnstillers, waaronder ibuprofen, kunnen bij gordelroos tot ernstige bijwerkingen leiden.

Bij ernstige pijnklachten kan de huisarts sterkere pijnstilling voorschrijven. In sommige gevallen kan antivirale medicatie worden voorgeschreven. Dit gebeurt in principe alleen wanneer:

 • De gordelroos zich in het gezicht bevindt
 • De gordelroos niet uit zichzelf over gaat
 • Er sprake is van een lage weerstand
 • Er sprake is van een hoge leeftijd

Bij gordelroos in het gezicht worden de antivirale middelen voorgeschreven om beschadiging van het oog te voorkomen.

Behandeling van zenuwpijn na gordelroos

De zenuwpijn die na gordelroos kan achterblijven, kun je eerst zelf proberen te behandelen met paracetamol. Helpt dit niet, houdt de pijn langdurig aan of is deze ondraaglijk, dan kan de huisarts een sterker medicijn voorschrijven. Wanneer ook dat niet helpt, kan de arts je doorverwijzen naar een pijnpolikliniek. Hier kan de zenuwpijn onder andere worden behandeld door een pleister met stoffen die de plek gevoelloos maken, een injectie, medicijnen die rechtstreeks het ruggenmerg in worden geleid of een injectie die de zenuw blokkeert zodat deze geen pijnsignalen meer kan afgeven.

Preventie van gordelroos

Voor mensen vanaf 50 jaar is een vaccin beschikbaar dat gordelroos en zenuwpijn na gordelroos helpt te voorkomen. Dit vaccin, genaamd Shingrix, is speciaal ontworpen voor mensen die al eens waterpokken hebben gehad. Het vaccin bevat eiwitten van het oppervlak van het virus dat gordelroos veroorzaakt. Ook bevat het vaccin een aantal stoffen dat de reactie van het immuunsysteem op het virus versterkt.

Doordat het lichaam na het vaccin sneller in staat is om antilichamen tegen het virus aan te maken, wordt de kans op het ontstaan van gordelroos aanzienlijk verlaagd. Uit klinisch onderzoek bleek Shingrix een effectiviteit van 90% te behalen bij het voorkomen van gordelroos bij mensen ouder dan vijftig jaar. In veel landen wordt Shingrix op grote schaal gegeven aan ouderen van 60+, er zijn zeer goede ervaringen met dit vaccin.

De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit twee inentingen. Na de eerste prik wordt over het algemeen twee maanden gewacht, waarna de tweede prik wordt toegediend. Dit kan ook later, zo lang het binnen zes maanden na de eerste injectie gebeurt.

Shingrix was tot kort geleden nog niet verkrijgbaar in Nederland. Wel is Shingrix in Nederland geregistreerd. De Shingrix-vaccinaties die het Vaccinatiecentrum aanbiedt zijn afkomstig uit Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. De kosten van de vaccinatie zijn voor eigen rekening.


Vaccinatiecentrum Nijmegen

Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen
Tel.: 085 - 902 03 03

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Wageningen

Plantage 8
6708 WJ Wageningen
Tel.: 085 - 9020303

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Den Bosch

Emmaplein 21 (i.d. Leonardus),
5211 VZ 's-Hertogenbosch
Tel.: 085 - 902 03 03

Alléén voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66

Vaccinatiecentrum Utrecht

Herculesplein 379
3584 AA Utrecht
Tel.: 085 - 902 03 03

Alleen voor spoedgevallen en medisch overleg: 06 - 50 24 74 66