In 2010 werd een nieuw vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma: het HPV-vaccin. Dit vaccin beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Vrijwel iedereen (80-90% van alle mensen) raakt ooit met dit virus besmet. Meestal merk je hier niets van, maar in sommige gevallen leidt een besmetting met HPV tot kanker. In Nederland gebeurt dit elk jaar bij gemiddeld 1100 vrouwen en 400 mannen. Om dit te voorkomen, kun je je laten vaccineren. Vaccinatiecentrum.nl werkt samen met Samen tegen HPV om de kennis en het bewustzijn rond HPV en HPV vaccinaties te vergroten.
Voor wie is het HPV-vaccin?
In het begin werd het HPV-vaccin alleen aangeboden aan meisjes. Wanneer een infectie met HPV resulteert in kanker, gaat het in ruim 70% van de gevallen om baarmoederhalskanker. Daarom staat het HPV-vaccin vooral bekend om het kunnen voorkomen van deze ziekte. Een besmetting met het virus kan echter ook leiden tot andere kankersoorten, waaronder bij de mond- en keelholte, anus, penis, vagina en schaamlippen. Sinds 2022 wordt het vaccin daarom ook aangeboden aan jongens. Hierdoor zijn zij beschermd tegen de andere soorten kanker die door HPV kunnen worden veroorzaakt én dragen ze bij aan een betere bescherming tegen HPV onder de hele bevolking.
Het humaan papillomavirus wordt namelijk seksueel overgedragen. Hoe meer mensen tegen het virus zijn beschermd, hoe minder het virus voorkomt en hoe minder het dus wordt overgedragen. Daarom is het belangrijk dat zowel meisjes als jongens het vaccin krijgen.
Wanneer kun je je laten vaccineren tegen HPV?
De HPV-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit twee prikken waar minimaal een half jaar tussen moet zitten. De uitnodiging voor de eerste prik wordt verstuurd in het jaar waarin een kind 10 jaar wordt, maar de beslissing mag ook later worden genomen. Jongeren tot 18 jaar kunnen zich gratis via het Rijksvaccinatieprogramma laten vaccineren tegen HPV.
Daarnaast is in 2022 een inhaalcampagne van start gegaan om jongvolwassenen die het vaccin nog niet hebben gehaald nog eenmalig de kans te bieden dit gratis te doen via het Rijksvaccinatieprogramma. Wie na 1996 geboren is, kon in 2022 en 2023 de eerste prik halen. De tweede prik kon tot 1 juni 2024 worden gehaald. Als je na 1996 bent geboren en gevaccineerd wil worden, maar de eerste prik niet hebt gehaald tijdens de inhaalcampagne, kun je contact opnemen met de GGD om de mogelijkheden te bespreken.
HPV-vaccinaties voor volwassenen
Ook op latere leeftijd, wanneer je seksueel actief bent of al een HPV-infectie hebt gehad, kan vaccinatie je beschermen bieden tegen HPV. Ben je voor 1996 geboren? Dan kun je je niet meer gratis laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Wel kun je je op eigen kosten laten vaccineren. Daarvoor maak je een afspraak bij je huisarts of een specialist, zoals vaccinatiecentrum.nl.
Wat kun je verwachten van het HPV-vaccin?
Het HPV-vaccin wordt toegediend in je armspier. Kort daarna kun je wat last hebben van pijn of jeuk rond de plek van inenting en spierpijn. Sommige mensen hebben 1 tot 3 dagen last van buikpijn, hoofdpijn, moeheid, misselijkheid of koorts. Het HPV-vaccin wordt sinds 2010 gegeven in Nederland en in al die tijd zijn er nog nooit ernstige bijwerkingen gemeld.
Het is nog niet precies duidelijk hoe lang de bescherming van het HPV-vaccin aanhoudt. Wel weten we inmiddels dat de bescherming minstens tien jaar aanhoudt.
Goed om te weten is dat je niet beschermd bent tegen álle soorten baarmoederhalskanker. Daarom is het ook als je gevaccineerd bent belangrijk om vanaf je 30e mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Het Gardasil HPV-vaccin
Vaccinatiecentrum.nl biedt het Gardasil HPV-vaccin aan. Dit beschermt tegen meer typen HPV dan het vaccin uit het Rijksvaccinatieprogramma; Gardasil beschermt tegen de meest voorkomende hoog-risico HPV-typen én de meestvoorkomende laag-risico HPV-typen.
Haal het HPV-vaccin bij vaccinatiecentrum.nl
Wil je gevaccineerd worden tegen HPV? Dan kun je een afspraak maken bij vaccinatiecentrum.nl.
Wil je meer weten over het vaccin of gelijk een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303. Eén van onze vaccinatie-experts helpt je dan verder.
Dit blog is gepubliceerd op 25 juni 2024.