Wat is hoogteziekte?
Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof en treedt voornamelijk op vanaf 2.500 meter. De ziekte kan ontstaan in een milde of in een ernstige vorm. Bij milde hoogteziekte ontstaan klachten als kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken en misselijkheid. Deze milde vorm kan overgaan in ernstige hoogteziekte. Hierbij verergeren de hoofdpijn en kortademigheid en treedt dit ook op in rust, met name ‘s nachts. Iemand gaat zich in dat geval steeds slomer voelen en gedragen, en kan op den duur buiten bewustzijn raken. Als iemand in deze situatie niet meteen afdaalt en medische hulp krijgt, kan dit leiden tot coma en de dood.
Hoe krijg je hoogteziekte?
Het zuurstofgehalte in de lucht is op grote hoogte lager dan op zeeniveau. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan deze omstandigheid aan te passen. Als iemand te snel stijgt naar grote hoogte zonder dat het lichaam de tijd krijgt hieraan te wennen, kan dat leiden tot hoogteziekte. Hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in het bloed, wat resulteert in de eerdergenoemde klachten. Hoe gevoelig iemand is voor het krijgen van hoogteziekte verschilt per persoon. Als iemand al eerder last heeft gehad van hoogteziekte, dan is de kans op herhaling groter.
Hoe bescherm je jezelf tegen hoogteziekte?
Om hoogteziekte te voorkomen is het belangrijk om je aan de volgende richtlijnen te houden:
- Stijg langzaam naar hoogten boven 2.500 meter.
- Slaap tot hoogtes van 4.000 meter niet meer dan 500 meter hoger dan de voorgaande nacht. Slaap bij hoogtes boven de 4.000 meter niet meer dan 300 meter hoger dan de nacht ervoor. Gedurende de dag kan je meer dan 500 meter klimmen als je voor de nacht weer afdaalt tot een niveau dat niet meer dan 300 tot 500 meter boven het niveau van de vorige nacht ligt (climb high, sleep low).
- Drink voldoende.
- Neem voldoende tijd op in je reisschema om te acclimatiseren en probeer de eerste dagen om zware inspanningen te vermijden. Zorg ook voor voldoende rustdagen en de mogelijkheid tot extra rustdagen als er klachten ontstaan.
- Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.
- Wanneer je al eerder hoogteziekte hebt gehad of je een hoog risico loopt op hoogteziekte kan ervoor gekozen worden om medicatie tegen hoogteziekte voor te schrijven (acetazolamide). Dit medicijn bevordert het acclimatiseren en kan ook gebruikt worden als behandeling bij klachten van hoogteziekte.
- Vergeet als je vliegt naar je bestemming niet dat het vliegveld waar je aankomt ook hoger kan liggen dan 2.500 meter. Ook dan kan hoogteziekte ontstaan bij aankomst. Slaap in dit geval bij voorkeur op een plek onder de 2.500 meter.
Ook kun je medicijnen slikken tegen hoogteziekte. Deze medicijnen neem je in zodra je last krijgt van klachten die bij hoogteziekten horen, maar je kunt ze ook preventief innemen. Dat wordt bijvoorbeeld aangeraden wanneer je naar een grote hoogte reist en van jezelf weet dat je snel hoogteziekte krijgt. Tijdens je consult bij vaccinatiecentrum.nl bespreek je je reisplannen met een van onze reisverpleegkundigen en bepalen jullie samen of je hoogteziekte medicijnen nodig hebt voor je reis. Het recept voor deze medicijnen regelen we dan gelijk voor je.
Wat zijn de bijwerkingen van hoogteziekte medicijnen?
In minder dan een procent van de gevallen komen bijwerkingen voor bij het gebruik van acetazolamide. Raadpleeg je apotheek voor meer informatie over deze bijwerkingen.
Wat kosten hoogteziekte medicijnen?
Als je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten van hoogteziekte medicijnen mogelijk vergoed door je ziektekostenverzekering. Als de medicijnen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar, moet je deze zelf betalen bij de apotheek.
Naast de kosten van de medicijnen rekenen wij kosten voor het uitschrijven van het recept. Kijk voor meer informatie over deze kosten op onze prijzenpagina.
Wat moet ik doen als ik toch last krijg van hoogteziekte?
Als je de klachten hebt die horen bij milde hoogteziekte is het belangrijk om niet verder te stijgen totdat de klachten verdwenen zijn. Afdalen is nodig als de klachten niet binnen enkele dagen minder worden of op het moment dat de klachten erger worden. Bij de symptomen van ernstige hoogteziekte is het van levensbelang om onmiddellijk af te dalen en indien nodig medische hulp te zoeken.
Het is soms lastig om de symptomen van hoogteziekte bij jezelf te herkennen en de ernst hiervan in te schatten. Om deze reden is het belangrijk om goed op je reisgenoten te letten.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen over hoogteziekte of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk reisadvies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085 – 90 20 303.