Gordelroos, een aandoening die velen kennen van naam, maar waarvan de details vaak onbekend blijven. Van 26 februari t/m 3 maart 2024 vindt de tweede Gordelroos bewustwordingsweek plaats. Deze werpt licht op deze ziekte en laat zien hoe een gordelroos vaccinatie kan passen in preventieve zorgplannen.
Tijdens deze speciale week bundelen het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, de International Federation on Aging (IFA), het GGD-platform en GSK hun krachten om aandacht te vestigen op gordelroos. Het hoofddoel is bewustwording te vergroten middels een campagne en gerichte communicatie.
Gordelroos manifesteert zich in diverse vormen, elk met een eigen verhaal. Statistieken tonen aan dat één op de vier mensen ermee te maken krijgt.
In Nederland en daarbuiten is er aandacht voor de symptomen en de impact van gordelroos op het dagelijks leven. Het risico op gordelroos neemt toe met de leeftijd door een verouderend immuunsysteem. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, kan plotseling weer actief worden, vooral bij mensen die ooit waterpokken hebben gehad. Hoewel gordelroos meestal vanzelf verdwijnt, kan het gepaard gaan met intense pijn en langdurige zenuwpijn, wat maanden tot jaren kan aanhouden.
Op www.aandachtvoorgordelroos.nl vind je uitgebreide informatie en kun je jouw verhaal delen, waardoor gordelroos een gezicht krijgt en ervaringen worden gedeeld.
Preventie van Gordelroos: Het belang van vaccinatie
Voor personen vanaf 50 jaar is er het Shingrix-vaccin, ontworpen om gordelroos en de bijbehorende zenuwpijn te voorkomen. Dit vaccin bevat eiwitten van het oppervlak van het gordelroosvirus en versterkt de immuunrespons van het lichaam. Klinische studies tonen aan dat Shingrix een effectiviteit van 90% heeft bij het voorkomen van gordelroos bij mensen ouder dan vijftig jaar. In veel landen wordt het met succes toegediend aan ouderen van 60 jaar en ouder.
Vergoeding van de vaccinatie
Een gordelroosvaccinatie wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor dekkingsopties en voorwaarden.
Lees meer over hoe een gordelroos vaccinatie in een vaccinatieplan past >>
Lees meer over gordelroos en de vaccinatie >>
Wil je een afspraak maken voor een gordelroosvaccinatie? Neem dan telefonisch contact met ons op, aangezien dit vaccin mogelijk niet altijd direct beschikbaar is: 085 902 03 03.
Dit blog is gepubliceerd op 8 februari 2024