Sinds kort is er een vaccin beschikbaar tegen één van de ziekten die je kunt oplopen in tropische gebieden: dengue. Dat betekent dat je nu meer kunt doen om jezelf te beschermen dan alleen de maatregelen die je standaard hoort te nemen om muggenbeten te voorkomen. Een geruststellende gedachte wanneer je op reis gaat. In deze blog beantwoorden we al je vragen over dit vaccin.
Wat is dengue en waar komt het voor?
Jaarlijks worden ongeveer 400 miljoen mensen besmet met dengue. Dengue of knokkelkoorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus, dat wordt overgebracht door onder andere de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Deze muggen komen voor in (sub)tropische gebieden, zoals het Caribisch gebied, Afrika, Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Wanneer je hier naartoe reist, is het dan ook verstandig om preventieve maatregelen te treffen.
Wat gebeurt er als je dengue oploopt?
Wanneer je wordt gebeten door een mug die het denguevirus bij zich draagt, betekent dit niet meteen dat je ziek zult worden. Meestal krijgen mensen namelijk geen klachten. Wanneer dat wel gebeurt, begint dit binnen drie tot veertien dagen na infectie. De klachten die je dan kunt krijgen lijken op die van de griep. Denk daarbij aan hoesten, plotselinge koortspieken, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, misselijkheid en braken. Bij de meeste mensen trekken de klachten binnen enkele dagen tot een week weer weg en houden ze er weinig aan over behalve de herinnering aan een vakantie die in het water viel. Bij sommige mensen verloopt de ziekte echter ernstiger. Het ernstige verloop van een dengue-infectie merk je aan donkerrode vlekjes op de huid en bloedingen van het tandvlees, hart, de neus, lever en darmen. Dit bloedverlies kan zo ernstig zijn dat het zogeheten dengue shock syndroom ontstaat, wat tot de dood kan leiden.
Zo voorkom je een besmetting met het denguevirus
Een besmetting met het denguevirus gooit niet alleen je reisplannen overhoop, het draagt ook grote risico’s met zich mee, zoals je hierboven las. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen om de kans op besmetting te verkleinen én om de kans op een ernstig ziekteverloop te verkleinen wanneer je toch besmet wordt.
Preventieve maatregelen tegen muggen
Het voorkomen van een besmetting is natuurlijk het belangrijkste dat je kunt doen. In het geval van dengue betekent dit dat je antimuggenmaatregelen moet treffen. De muggen die dengue overbrengen zijn vooral overdag actief, dus zorg dat je bedekkende kleding draagt en je insmeert met een antimuggenmiddel, zoals DEET. Doe dit ook ’s nachts en slaap onder een geïmpregneerde klamboe. In de gebieden waar dengue voorkomt zijn namelijk vaak ook andere muggen te vinden die juist ’s nachts actief zijn, zoals de mug die het malariavirus verspreidt. Bescherm je daarom overdag én ’s nachts tegen muggenbeten.
Het denguevaccin
Inmiddels is er ook een vaccin beschikbaar dat dengue helemaal voorkomt of voorkomt dat de ziekte ernstig verloopt. Het denguevaccin is vooral bedoeld voor mensen die al eens dengue hebben gehad. Meestal verloopt de eerste besmetting mild, maar heb je bij de tweede of derde besmetting een groter risico om erg ziek worden. Daardoor zijn antimuggenmaatregelen voor hen extra belangrijk, in combinatie met het denguevaccin als extra bescherming tegen een ernstig ziekteverloop.
Het denguevaccin is een levend verzwakt vaccin dat bestaat uit twee doses, waar minimaal drie maanden tussen moet zitten. Tot drie dagen na de vaccinatie kun je last krijgen van koorts, hoofd- en spierpijn, vermoeidheid en pijn of roodheid op de plek waar de vaccinatie is toegediend. Daarnaast kun je 7 tot 14 dagen na de vaccinatie milde symptomen krijgen die lijken op de symptomen van dengue, zoals hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Als je nog nooit dengue hebt gehad, zul je meer last van bijwerkingen hebben dan wanneer je al wel eens besmet bent geweest. De tweede dosis geeft doorgaans veel minder bijwerkingen.
Omdat het een nieuw vaccin is, is nog niet bekend hoe lang de bescherming precies aanhoudt.
Ga je op reis? Bespreek het denguevaccin en andere reisvaccins met vaccinatiecentrum.nl
Heb je een mooie reis gepland? Neem gelijk contact op met vaccinatiecentrum.nl om samen met onze reisverpleegkundigen uit te zoeken welke gezondheidsmaatregelen je het best kunt treffen. Blijkt bijvoorbeeld dat je naar een gebied gaat waar dengue voorkomt en heb je dit al eerder gehad? Dan is het verstandig om je te laten vaccineren. Omdat het vaccin bestaat uit twee doses waar minimaal drie maanden tussen moet zitten, is het belangrijk ruim op tijd contact met ons op te nemen. Maak voor een persoonlijk reisadvies een afspraak via info@vaccinatiecentrum.nl, bel 085-9020303 of maak online een afspraak.
Dit blog is gepubliceerd op 3 juni 2024.