Wat is dengue?
Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, wordt veroorzaakt door het denguevirus. De eerste symptomen verschijnen binnen drie tot veertien dagen na infectie. Over het algemeen verloopt een dengue infectie zonder klachten. Wanneer iemand wel klachten krijgt gaat het vaak om klachten die lijken op de griep, zoals plotselinge koortspieken, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken, keelpijn en hoesten. Deze klachten gaan na enkele dagen tot een week vanzelf over. In een klein deel van de gevallen ontstaan er ernstige complicaties. De ernstige vorm van dengue wordt ook wel dengue hemorragische koorts (DHF) genoemd. Klachten die hierbij horen zijn puntvormige, donkerrode vlekjes op de huid (na twee tot vijf dagen) en bloedingen van het tandvlees, hart, de neus, lever en darmen. Als iemand hierdoor te veel bloed verliest, kan dit leiden tot shock (dengue shock syndroom) en uiteindelijk de dood.
Hoe krijg je dengue en in welke landen komt het voor?
Het denguevirus verspreidt zich via de beet van (Aedes)muggen. De voornaamste soorten die het virus bij zich kunnen dragen zijn de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. De muggen die het virus overdragen zijn voornamelijk overdag actief. Het denguevirus komt vooral voor in de (sub) tropen. Denk hierbij aan Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.
Hoe bescherm je jezelf tegen dengue?
Tegen dengue kan je gevaccineerd worden. Dit is geadviseerd voor reizigers die eerder een dengue infectie hebben doorgemaakt omdat zij bij een her-infectie een groter risico hebben op ernstiger verloop van de infectie. Ook mensen die niet eerder geïnfecteerd zijn met dengue mogen worden gevaccineerd. Het is dan belangrijk dat dosis 1 en 2 gegeven worden voor vertrek. Tussen deze twee doses moet minimaal 3 maanden zitten. Mensen die eerder een dengue infectie hebben doorgemaakt mogen de tweede dosis ook na hun reis krijgen. Naast vaccinatie zijn goede antimuggenmaatregelen belangrijk als je gaat reizen in risicogebieden. Denk hierbij aan het dragen van bedekkende kleding, het insmeren met een antimuggenmiddel zoals DEET en het slapen onder een (geïmpregneerde) klamboe. Op basis van jouw reisplannen en gezondheid geven we je graag een persoonlijk advies.
Wat zijn de bijwerkingen van het dengue vaccin?
Het dengue vaccin is een levend verzwakt vaccin en heeft hierdoor wat meer bijwerkingen dan andere vaccins. Na vaccinatie kunnen lokale reacties (pijn, roodheid), hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, malaise en koorts voorkomen. Deze bijwerkingen duren 1 tot 3 dagen. Na 7 tot 14 dagen kunnen milde symptomen optreden die lijken op een infectie met denguevirus, zoals hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Deze bijwerkingen komen meer voor bij personen die niet eerder geïnfecteerd zijn met dengue dan bij personen die al eerder geïnfecteerd zijn met dengue. Na de tweede dosis komen veel minder bijwerkingen voor dan bij de eerste dosis.
Hoe lang beschermt de dengue vaccinatie?
De vaccinatie bestaat uit twee doses. Tussen deze twee doses moet minimaal 3 maanden zitten. De beschermingsduur na deze twee doses is nog niet bekend. Nog niet gepubliceerd onderzoek laat zien dat antistoffen na 4-5 jaar afnemen in het bloed.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.