Wat is buiktyfus?
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte die wordt veroorzaakt door de Salmonella Typhi bacterie. Na besmetting duurt het één tot twee weken voordat iemand ziek wordt. De mogelijke symptomen zijn koorts, buikpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, rode vlekken (voornamelijk op de huid van de buik), obstipatie en in sommige gevallen diarree. In ernstige gevallen kunnen darmulceratie(s) met bloedingen of darmperforatie voorkomen.
Hoe krijg je buiktyfus en in welke landen komt het voor?
Buiktyfus komt wereldwijd voor, maar vooral in delen van Afrika en Azië. De ziekte komt voornamelijk voor in gebieden waar het minder schoon is. Iemand die de bacterie bij zich draagt kan deze doorgeven door bijvoorbeeld de handen niet goed te wassen na een toiletbezoek (de bacterie zit in urine, ontlasting en bloed van een besmet persoon). Deze persoon kan hierna andere oppervlakken besmetten, zoals deurklinken of eten en drinken. Besmetting kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het besmette voedsel te eten.
Hoe bescherm je jezelf tegen buiktyfus?
Ga je op reis naar een land waar buiktyfus veel voorkomt, dan kan je jezelf beschermen door middel van een vaccinatie. Andere adviezen zijn onder andere om alleen doorbakken of vers gekookt voedsel te eten, alleen water uit (niet eerder) geopende flessen te drinken en geen ijsklontjes te gebruiken. Op basis van je bestemming en gezondheid geven we je graag een persoonlijk advies.
Hoe lang beschermt het buiktyfus vaccin?
De vaccinatie tegen buiktyfus bestaat uit één prik en biedt bescherming voor drie jaar. De vaccinatie beschermt voor 60 tot 70% tegen de ernstige complicaties van buiktyfus en is mogelijk vanaf een leeftijd van 2 jaar.
Wat zijn de bijwerkingen van een buiktyfus vaccinatie?
De buiktyfus vaccinatie kan milde bijwerkingen geven. De injectieplaats kan bijvoorbeeld pijnlijk of gezwollen zijn. Sommige mensen hebben na de vaccinatie lichte griepverschijnselen zoals verhoging, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Wat kost een buiktyfus vaccinatie?
Als je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten van een buiktyfus vaccinatie in de meeste gevallen vergoed door je ziektekostenverzekering. Voor meer informatie kun je terecht op onze prijzenpagina.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.