Elk najaar vindt het weer plaats: de start van het griepseizoen. Omdat er verschillende soorten griepvirussen bestaan en deze virussen zich constant aanpassen, kun je er steeds opnieuw ziek van worden. Eén keer de griep doormaken levert daardoor helaas geen levenslange immuniteit op. Wel zijn er andere manieren om jezelf tegen de griep te beschermen, waaronder de griepprik die elk jaar wordt ontwikkeld tegen de virussen die op dat moment het meest voorkomen. Deze griepprik kun je halen bij onder andere je huisarts en vaccinatiecentrum.nl.
Waarom wordt er tegen griep gevaccineerd?
Vooropgesteld: de griep is niet hetzelfde als een verkoudheid. Griep is een stuk ernstiger. De klachten kunnen 1-3 weken aanhouden en voor mensen binnen bepaalde risicogroepen kan het ernstige gevolgen hebben; elk jaar overlijden er in Nederland zo’n 4.700 mensen aan de griep. Daarom wordt jaarlijks onderzocht welke griepvirussen naar verwachting rond zullen gaan en wordt op basis daarvan een vaccin samengesteld. Door dit vaccin heb je een kleinere kans om de griep op te lopen en, mocht je alsnog griep krijgen, dan verloopt de ziekte milder.
Voor wie is de griepprik?
Een grote groep mensen ontvangt elk jaar al een uitnodiging voor het griepvaccin van hun arts. Hieronder vallen alle mensen van zestig jaar en ouder, maar ook vrouwen die meer dan 22 weken zwanger zijn, mensen met een BMI boven de 40 en mensen die door longziekten, diabetes of een andere aandoening een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van griep. Wanneer je het griepvaccin op uitnodiging haalt, zijn hier geen kosten aan verbonden.
Je kunt het griepvaccin echter ook halen wanneer je niet tot een risicogroep behoort. Werknemers in de zorg kunnen het griepvaccin bijvoorbeeld halen om hun patiënten te beschermen. Vaak vergoeden werkgevers in de zorg het griepvaccin voor hun personeel. Is dat niet het geval of ga je als zorgmedewerker op eigen initiatief naar de huisarts voor de griepprik, dan is dat voor eigen rekening.
Werk je niet in de zorg en val je niet onder een risicogroep, maar wil je wel gevaccineerd worden tegen de griep? Je kunt de griepprik halen bij vaccinatiecentrum.nl. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden een vergoeding voor de griepprik.
Voordelen van de griepprik
Wie onder de risicogroepen valt, wordt voor de griepprik uitgenodigd om zichzelf beter te kunnen beschermen. Ook wanneer je buiten de risicogroepen valt kan de griepprik veel voordelen hebben. Je beschermt er namelijk niet alleen jezelf mee, maar ook anderen. Wanneer je de kans verkleint om zelf de griep te krijgen, is de kans dat je een ander besmet logischerwijs ook kleiner. Eerder werden zorgverleners al benoemd als bijzondere groep die het vaccin om die reden zou kunnen halen. Dat geldt echter voor iedereen die veel in aanraking komt met mogelijk kwetsbare mensen. Ben je bijvoorbeeld mantelzorger? Dan kun je overwegen de griepprik te halen om je naasten te beschermen.
Tot slot is de griep hoe dan ook vervelend, ook wanneer je weinig risico loopt op complicaties. Je bent minstens een week uit de running, maar het kan ook drie weken duren. Om ziekteverzuim te voorkomen kan het dan ook het overwegen waard zijn om je tegen griep te laten vaccineren.
Waar en wanneer haal je de griepprik?
Het griepseizoen begint traditioneel in december. Omdat het twee weken duurt voor het vaccin je tegen de griep beschermt, kun je het griepvaccin het beste tussen half oktober en eind november halen. Daarmee ben je gedurende één griepseizoen beschermt. Wil je langdurig beschermd zijn, dan moet je elk jaar opnieuw de griepprik halen.
Als je bent uitgenodigd voor de griepprik dan haal je hem bij je huisarts of instellingsarts. Kies je ervoor om je op eigen initiatief te laten vaccineren? Dan kun je de griepprik bij vaccinatiecentrum.nl halen. Wij bieden een quadrivalent vaccin, wat bescherming biedt tegen de vier griepvirussen die op dat moment naar verwachting het meest ziekmakend zullen zijn.
Wil je meer weten over de griepprik? Bel dan met 085 9020303. Wil je gelijk een afspraak inplannen? Doe dat snel en gemakkelijk via onze afspraakmodule.
Dit blog is gepubliceerd op 24 september 2023. Update op 1-10-2024.