Heb je diabetes en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis met diabetes
Op reis gaan met diabetes is tegenwoordig een stuk makkelijker door ontwikkelingen in de diabeteszorg. Zo is er betere medicatie, betere monitoring door middel van een sensor, betere toedieningswijze van insuline en betere educatie in zelfbehandeling en zelftitratie voor insulineafhankelijke patiënten. Wel zijn er bepaalde risico’s waar je op moet letten bij het reizen. Tijdens het reizen zijn er namelijk bepaalde factoren die kunnen zorgen voor ontregelde bloedsuikers. Hou hier van te voren rekening mee. Een ontregelde bloedglucosespiegel kan veroorzaakt worden door:
- Verandering van dagritme en activiteiten;
- Verandering van dieet en gebruik van alcohol;
- (wegvallen of toenemen van) Stress;
- Verandering van klimaat; De temperatuur van de huid beïnvloedt de opname van insuline;
- Reisziekte (braken, niet eten of diarree);
- Passeren van tijdzones;
- Infecties, met name darminfecties, malaria en andere koortsende ziekten.
Wanneer je met diabetes op reis gaat, moet je je goed voorbereiden. Zorg dat je genoeg insuline en hulpmiddelen bij je hebt en vervoer deze in je handbagage. Ruimbagage kan zoekraken en de temperatuur in het ruim kan te laag zijn. Ook is het verstandig om een medische verklaring mee te nemen waarin staat dat je in verband met diabetes mellitus de daartoe benodigde materialen in je handbagage vervoert.
Insuline moet je bewaren tussen de 2 en 8 graden. Je kunt insuline daarom het best vervoeren in een speciale koeltas.
Ook moet je mogelijk je insulineschema aanpassen i.v.m. verschillende tijdzones. Dit overleg je met je diabetesverpleegkundige.
Diabetes en vaccinaties
Voor mensen met diabetes worden geen extra reisvaccinaties geadviseerd. Wel is de kans op gecompliceerde influenza op reis in de (sub)tropen net zo groot als in Nederland. Bij iedereen met diabetes wordt een influenza vaccin geadviseerd, of je nou op reis gaat of thuisblijft.
Wanneer je voor langere tijd op het zuidelijk halfrond verblijft is het advies om daar een influenzavaccin te halen. De griepepidemieën lopen niet gelijk op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Het vaccin dat bij ons beschikbaar is sluit dus niet aan op de griepvirussen op het zuidelijk halfrond.
Diabetes en malaria
Er zijn geen aanwijzingen dat malaria bij reizigers met diabetes ernstiger of anders verloopt. Daarom gelden voor reizigers met diabetes dezelfde gebruikelijke adviezen.
Sommige symptomen van malaria, zoals koorts en braken, kunnen een ontregelend effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Dat geldt ook voor behandeling met kinine. Voor reizigers met diabetes is het dus belangrijk om de adviezen m.b.t. het voorkomen van een malariabesmetting goed op te volgen.
Diabetes en reizigersdiarree
Om reizigersdiarree te voorkomen moet je altijd letten op wat je eet en drinkt.
Reizigers met diabetes hebben geen groter risico om reizigersdiarree op te lopen. Reizigersdiarree heeft wel een groter effect op een reiziger met diabetes. Door het verlies van vocht en eventuele koorts of braken kunnen de bloedsuikers ontregeld raken.
Daarom is het voor reizigers met diabetes die insuline gebruiken verstandig om antibiotica mee te nemen. Je begint deze in te nemen bij de eerste keer waterige diarree of diarree die gepaard gaat met koorts of braken.
Voor reizigers met diabetes die niet insulineafhankelijk zijn maar tabletten gebruiken kan het verstandig zijn om antibiotica mee te nemen tijdens reizen naar een gebied waar het lastig is om een arts te vinden.
Verder is het voor reizigers met diabetes verstandig om bij diarree ORS in te nemen. ORS staat voor oral rehydration salts. Hier zitten zouten, suikers en mineralen in. Deze zorgen ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt, wat helpt tegen uitdroging. Het is niet erg dat hier glucose in zit.
Diabetes en antibiotica
Naast antibiotica voor zelfbehandeling van reizigersdiarree is het soms ook verstandig om nog andere antibiotica mee te nemen.
Bij reizigers met diabetes die polyneuropathie hebben is er een verhoogd risico op huidinfecties op de voeten. Voor hen is het belangrijk om een flucloxacilline kuur mee te geven als noodbehandeling bij beginnende infecties.
Advies op maat bij diabetes
Het advies voor reizigers met diabetes hangt af van welke medicatie je gebruikt, of je polyneuropathie hebt en op welke manier je je medicatie neemt. De reizigersverpleegkundige van vaccinatiecentrum.nl helpt je hierbij.
Wil je graag advies voor jouw gezondheidssituatie? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.