Heb je hart en/of vaatziekten en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis met hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het hart of de bloedvaten. Bij hart- en vaatziekten werkt je hart niet zoals het hoort of zijn je vaten vernauwd, waardoor zuurstof niet goed wordt vervoerd naar alle plaatsen in het lichaam.
Een aantal tips voor reizen met hart- en vaatziekten:
- Overweeg het gebruik van zuurstof bij het vliegen. Bespreek dit met je arts/specialist;
- Overleg met je arts/specialist als je naar grote hoogte wilt reizen. Mogelijk krijg je ter ondersteuning medicijnen voorgeschreven;
- Heb je hart- en/of vaatziekten en reis je naar een (sub)tropisch gebied? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Vaccinatiecentrum.nl helpt je hierbij;
- Maak bij voorkeur minimaal zes weken voor vertrek een afspraak voor het reizigersspreekuur van vaccinatiecentrum.nl.
Hart- en vaatziekten en vaccinaties
Naast de standaard vaccinaties voor je bestemming raden we ook aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen.
Hart- en vaatziekten en malaria
Maak je gebruik van medicatie voor hart- en vaatziekten? Malariatabletten kunnen interactie hebben met andere medicatie. In het geval dat je malariatabletten nodig hebt tijdens je reis is het verstandig om dit eerst te overleggen met je behandelaar of een reizigersverpleegkundige/arts.
Hart- en vaatziekten en reizigersdiarree
Bij reizigersdiarree verliest het lichaam meer vocht dan normaal en is de kans op uitdroging aanwezig. Het gebruik van diuretica, ACE-remmers of angiotensinereceptor antagonisten en NSAID’s verhoogt het risico op nierschade bij uitdroging, zeker als deze geneesmiddelen in combinatie worden gebruikt.
Bij meer dan drie waterige ontlastingen in acht uur moet de dosering van deze middelen worden verlaagd of moet gebruik worden gestaakt. We raden aan om op je reisbestemming een arts te raadplegen. Ook is het verstandig om dit voor de reis met je behandelaar te bespreken.
Hart- en vaatziekten en buiktyfus
Buiktyfus is een ernstige bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door Salmonella Typhi en zich verspreidt via besmet voedsel en water, met name in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Het risico op infectie is bij mensen met een hart- of vaatprothese verhoogd, omdat zij vatbaarder zijn voor infecties en mogelijk complicaties krijgen als zij besmet raken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot ontsteking van de hartkleppen. Daarom is het verstandig om je voor vertrek tegen buiktyfus te laten vaccineren om het risico op infectie te verminderen en eventuele complicaties te voorkomen.
Hart- en vaatziekten en hoogteziekte
Wanneer je hart- en vaatziekten hebt, kun je bij eenzelfde inspanning op hoogte sneller en vaker hartklachten ontwikkelen dan op zeeniveau. Overleg dan voor de reis eerst met je behandelaar.
Heb je obstructief slaapapnoe syndroom (OSAS)? Dan adviseren we een medicijn tijdens het hele verblijf boven 1600m. Als je thuis een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) masker gebruikt dan wordt het afgeraden om naar hoge gebieden te reizen. Wil je toch op hoogte verblijven? Dan moet je het CPAP-apparaat meenemen op reis.
Hart- en vaatziekten en antibiotica bij reizigersdiarree
Maak je gebruik van digoxine? Overleg dan met je behandelaar over het gebruik van antibiotica bij reizigersdiarree.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.