Heb je een stollingsstoornis en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.
Op reis met een stollingsstoornis
Een stollingsstoornis is aangeboren of ontstaat door het gebruik van medicatie om het bloed sneller/minder snel te laten stollen. Hierdoor ontstaan soms sneller blauwe plekken op de injectieplaats of moeten injecties ergens ander worden gegeven dan in de bovenarmspier.
Stollingsstoornis en vaccinaties
Bij het gebruik van bloedverdunners kunnen vaccinaties meestal gewoon in de bovenarmspier worden gegeven. Geef tijdens het spreekuur altijd aan of je bloedverdunners gebruikt of een aangeboren stollingsstoornis hebt. Bij (aangeboren) stollingsstoornissen moet de vaccinatie misschien op een andere manier gegeven worden. Overleg dit vooraf aan het consult met je behandelaar.
Stollingsstoornis en malaria
Vitamine K-antagonisten (VKA’s) hebben soms een interactie met bepaalde malariatabletten, geef dit tijdens het consult aan bij de verpleegkundige of in de intake.
Stollingsstoornis en reizigersdiarree
Als je tijdens je reis last krijgt van diarree, koorts of braken, dan kan je INR-waarde ontregeld raken. Probeer in dat geval je INR-waarde extra te controleren op ontregelingen.
Stollingsstoornis en antibiotica
Vitamine K-antagonisten (VKA’s) hebben soms een interactie met bepaalde malariatabletten, geef dit tijdens het consult aan bij de verpleegkundige of in de intake. Verder mag het antibioticum Cotrimoxazol niet aan jou worden voorgeschreven in combinatie met bepaalde bloedverdunners. Cotrimoxazol kan ook in sommige diarreeremmers zitten die in het buitenland verkocht worden, wees hier dus extra alert op.
Advies op maat bij stollingsstoornissen
Overleg voorafgaand aan de reis en het consult met de behandelaar/specialist over de dosering van de bloedverdunners, dan kunnen sommige vaccinaties eventueel toch in de spier gegeven worden en is er meer garantie op een betere bescherming. Reizen en vaccinaties halen met een stollingsstoornis of bloedverdunners is goed mogelijk. Stel de verpleegkundige tijdens het consult op de hoogte van de stollingsstoornis of het gebruik van bloedverdunners. Overleg met je behandelaar over het krijgen van vaccinaties en het eventueel aanpassen van de dosering van de bloedverdunners.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een persoonlijk (reis)advies? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.