Dit blog is gepubliceerd op 26 februari 2023
Iedereen heeft wel eens gehoord over gordelroos, alleen weinig mensen weten wat voor ziekte het precies is. Voor het eerst is er in Nederland een Gordelroos bewustwordingsweek van 27 februari tot 5 maart 2023. Lees meer over hoe een gordelroos vaccinatie in een vaccinatieplan past >>
Gordelroos bewustwordingsweek
Iedereen heeft wel eens gehoord over gordelroos, maar weinig mensen weten wat voor ziekte het precies is en hoe je gordelroos herkent. Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte.
Voor het eerst is er in Nederland een Gordelroos bewustwordingsweek die plaatsvindt van 27 februari tot 5 maart 2023. Door Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, International Federation on Aging (IFA), het GGD platform en GSK wordt aandacht gegeven aan gordelroos. Het doel is om meer bewustwording te creëren met de volgende campagne & communicatie;
Gordelroos kent vele gezichten. Eén op de vier mensen krijgt een eigen verhaal. Deel jouw verhaal op www.aandachtvoorgordelroos.nl
In Nederland maar ook in landen om ons heen wordt er aandacht gevraagd voor de symptomen en de impact dat gordelroos kan hebben op iemands leven.
Door het verouderende afweersysteem neemt de kans toe om gordelroos te krijgen. Het virus dat gordelroos veroorzaakt kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou.
Op www.aandachtvoorgordelroos.nl is meer informatie te vinden over gordelroos en kan iedereen zijn eigen verhaal delen. Door het delen van verhalen krijgt gordelroos een gezicht en kunnen verschillende ervaringen en informatie worden uitgewisseld.
Preventie van Gordelroos
Voor mensen vanaf 50 jaar is een vaccin beschikbaar dat gordelroos en zenuwpijn na gordelroos helpt te voorkomen. Dit vaccin, genaamd Shingrix, is speciaal ontworpen voor mensen die al eens waterpokken hebben gehad. Het vaccin bevat eiwitten van het oppervlak van het virus dat gordelroos veroorzaakt. Ook bevat het vaccin een aantal stoffen dat de reactie van het immuunsysteem op het virus versterkt.
Doordat het lichaam na het vaccin sneller in staat is om antilichamen tegen het virus aan te maken, wordt de kans op het ontstaan van gordelroos aanzienlijk verlaagd. Uit klinisch onderzoek bleek Shingrix een effectiviteit van 90% te behalen bij het voorkomen van gordelroos bij mensen ouder dan vijftig jaar. In veel landen wordt Shingrix op grote schaal gegeven aan ouderen van 60+, er zijn zeer goede ervaringen met dit vaccin.
Vergoeding van de vaccinatie
Als je voldoet aan een aantal (strenge) voorwaarden, wordt een gordelroos vaccinatie vanuit de basisverzekering vergoed. Overleg met je zorgverzekeraar of de vaccinatie (gedeeltelijk) vergoed wordt.
Voor meer informatie over de kosten van de vaccinatie kun je terecht op onze tarievenpagina.
Afspraak maken
Wil je direct een afspraak maken voor een gordelroosvaccinatie?
Omdat we dit vaccin voor je niet altijd op voorraad hebben, kun je het beste met ons bellen:
085 902 03 03.