Dit blog is gepubliceerd op 30 maart 2023
Onze stagiaire Nina studeert HBO verpleegkunde aan de HAN in Nijmegen. Voor haar minor reisde zij naar Suriname waar ze in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo terechtkwam. Zij deelt hier haar ervaring!
Nina vertelt: “Vanwege mijn minor HBO Verpleegkunde ben ik afgereisd naar Suriname. Nog nooit was ik buiten Europa geweest! Toen ik hoorde dat mijn studie dit aanbood, was ik gelijk verkocht. De combinatie van school en reizen sprak mij erg aan.”
Welke vaccinaties heb je nodig?
Nina heeft voor haar reis verschillende vaccinaties gehaald: “Hiervoor ben ik naar vaccinatiecentrum.nl in Nijmegen geweest. Ik kreeg brede en goede uitleg over de gezondheidsadviezen en de vaccinaties die aanbevolen waren. Zo heb ik gekozen voor vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en rabiës. De vaccinatie tegen Hepatitis B had ik vanuit mijn studie al gekregen. Toen ik de vaccinaties had gehad kwam de reis toch heel erg dichtbij!”
Het doel van vaccinatiecentrum.nl is om jou zo goed mogelijk beschermd naar je stage te laten gaan én te zorgen dat je ook gezond weer terug komt. Daarom zorgen we altijd voor een persoonlijk vaccinatieadvies, afgestemd op jouw gezondheid en wensen.
Mijn stage in Suriname
Nina vertelt: “In april was het zover, ik ging 3 maanden naar Suriname. Na een vlucht van 9 uur kwamen we aan in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Waar ik gelijk moest wennen aan de tropische temperatuur. Ik verbleef samen met andere studenten in een studentenhuis. Ik ging stage lopen in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. Ik heb op de chirurgie, gynaecologie/kraam afdeling en op de verloskamers gestaan. Bijzonder om te zien was hoe de zorg hier geregeld was. Er was een tekort aan veel middelen. Ook kreeg het personeel omgerekend nog geen 200 euro per maand aan salaris! Ondanks dit, waren de mensen allemaal erg positief en gastvrij. Wat ik erg bijzonder vond, is dat ik op de verloskamers bij bevallingen mocht meekijken!
In de weekenden had ik vrij van stage en gingen wij het land verkennen. Zo heb ik verschillende toffe trips gedaan. We gingen veel de jungle in om dieren te spotten. Ik heb slangen en vogelspinnen gezien én ook vastgehouden!
Wat mij het meest is bijgebleven is Kumalu. Dit is een dorpje ver het binnenland in. We moesten eerst 4 uur met de bus rijden over modderwegen, om vervolgens bij Atjoni aan te komen. Hier stopte de wegen en kon je alleen maar met een korjaal (een bootje) nog verder het binnenland in. Met de gidsen en andere studenten in een korjaal moesten we nog eens 4 uur reizen om bij Kumalu aan te komen. Kumalu ligt midden in de jungle, bijna in het midden van Suriname. Hier sliepen wij 2 nachten en hebben wij kennis gemaakt met de oude stammen die hier wonen. Dit waren mensen die vroeger uit Afrika als slaaf naar Suriname waren gehaald en hier nu nog steeds leefden. Zo bijzonder om te zien hoe primitief deze mensen leven. Vis schoonmaken en jezelf wassen gebeurde allemaal in de rivier. Zelf leefden deze mensen in kleine hutjes met hun hele gezin.
Daarnaast ben ik ook naar de Fredberg gegaan. Dé berg die je gezien moest hebben als je naar Suriname gaat. Het was een klim van ongeveer 2 uur om op de berg te komen. Eenmaal op de berg had je een prachtig uitzicht over de jungle van Suriname. Vooral bij zonsondergang en zonsopkomst was dit echt een prachtplaatje!
De Surinaamse cultuur vond ik erg mooi, de mensen zijn blij met wat zij hebben, en hebben een relaxte en vriendelijke houding. Daarnaast was het eten ook fantastisch! Suriname heeft een goede keuringsdienst, die de kwaliteit van wat er aangeboden wordt monitort. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg ziet toe op de hygiëne van de restaurants. Wij kookten ons eten vaak zelf, maar gingen in de weekenden vaak roti of Surinaamse bami bij een restaurantje eten of afhalen.
Over het drinkwater in Suriname worden verschillende adviezen gegeven. In ons studentenhuis kon je het water uit de kraan drinken, in het begin vond ik dit een beetje spannend, maar ik ben gelukkig niet ziek geworden. In het ziekenhuis kon je dit water niet drinken en namen we zelf flessen water mee.
Kortom, stage lopen in Suriname is een bijzondere ervaring. De lokale bevolking is erg gastvrij, het weer is lekker en omdat de meeste mensen er Nederlands praten zorgt dit ervoor dat je je meteen thuis voelt.”
Heb jij een gave stage in het buitenland op je planning staan? We helpen je graag op weg. Een afspraak maak je via onze afspraakmodule of door ons te bellen op 085 90 20 303.