Dit blog is gepubliceerd op 28 januari 2021 en geschreven door Marchel Ratering
Je gezondheid is je kostbaarste bezit. Tenminste, dat zegt iedereen. Vaak hoor je het van mensen die ouder worden of van mensen die ongemak ervaren. De meesten van ons hebben de wens om oud te worden. Natuurlijk bedoelt dan iedereen dat ze gezond oud willen worden. Vanzelfsprekend is dat niet!
Naarmate je ouder wordt neemt je natuurlijke afweer af en krijgen veel mensen klachten en kwalen. Dit hoort ook bij het ouder worden. Je natuurlijke afweer is belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk, natuurlijke afweer? Ook nu bij Corona wordt benadrukt dat het goed is om gezond te leven zodat je indien je het virus krijgt snel en zonder hulp van buitenaf kan herstellen. Bij de meeste mensen gebeurt dit overigens ook. Bij oudere mensen is dat lastiger, omdat je natuurlijke weerstand afneemt met de jaren. Het vermogen van je lichaam om de dagelijkse portie aanvallen van onrustige cellen, ziektekiemen, bacteriën en virussen te lijf te gaan en te elimineren. Daarbij komt dat door jarenlange ongezonde leefomstandigheden het lichaam uit balans kan geraken en daardoor kwetsbaar wordt.
Elk mens heeft zo zijn gevoeligheden. Bij de een is het de huid, bij een ander de bloedvaten, bij weer een ander de darmen of de longen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat ik in dit blog wil bespreken is Gordelroos. Dit is een aandoening die voortkomt uit het feit dat mensen die op een natuurlijke manier waterpokken hebben doorgemaakt, dit virus de rest van hun leven bij zich blijven dragen. Als je natuurlijke weerstand minder wordt door stress, een ongezonde leefstijl of door ouderdom kan dit virus op gaan spelen. We zien gordelroos vooral bij ouderen. Gordelroos is een zeer vervelende aandoening en vooral de complicatie (postherpetische neuralgie=PHN) kan ernstig en langdurig zijn.
Elk jaar komen meer dan 80.000 mensen in Nederland bij hun huisarts vanwege een aanval van Gordelroos. Bij 5000 mensen in Nederland houdt de zenuwpijn langer dan 3 maanden aan. De kans op langdurige pijn en steeds weer opleving van aanvallen van Gordelroos neemt vaak toe naarmate de leeftijd vordert. In een aantal landen in de wereld zit de vaccinatie tegen Gordelroos in het ouderenpakket, naast pneumococcenvaccinatie en de griepprik. In de zomer van 2019 heeft de gezondheidsraad geadviseerd om dit in Nederland ook in te voeren. Ik vrees dat de introductie in Nederland nog wel even op zich laat wachten aangezien het een vrij kostbare vaccinatie is.
Even terug naar het ouder worden en het daarbij vatbaarder worden voor infecties. Ik ben van mening dat we nadrukkelijker moeten kijken hoe we in een volle wereld ons kunnen beschermen tegen infecties. Vaccinatie is daarbij in mijn ogen elementair. Er is al een vaccinatieplan voor jonge mensen (Rijksvaccinatieprogramma). Voor ouderen en kwetsbaren is dat er ook (zeer mager). Voor de mensen tussen 18 en 60 is dat er eigenlijk niet. Mijn stelling is dat vaccinatie voor gezonde mensen belangrijk is voor later. Als je immuunsysteem nog goed werkt doen is de efficiëntie van vaccins enorm goed. Je als 40-er of 50-er al laten vaccineren tegen bijvoorbeeld Gordelroos zou enorm kunnen bijdragen aan het voorkomen van Gordelroos op latere leeftijd. Ook andere vaccinaties zijn daarvoor uitermate geschikt (denk aan Pneumococcenvaccinatie, Hepatitis B of meningococcenvaccinatie).
Shingrix Vaccinatie tegen gordelroos
Terug naar de vaccinatie tegen Gordelroos. Er is momenteel een vaccin: Shingrix wat uitermate goede bescherming geeft (tot wel 90%). Het werkt langdurig (minimaal 5 jaar, maar waarschijnlijk veel langer). De behandeling is 2 vaccinaties met een interval van minimaal 2 maanden. Vroeg starten betekent langdurige bescherming. Ook zien we dat mensen die al een aantal malen Gordelroos hebben gehad na vaccinatie opknappen. Er zijn ook onderzoeken die bevestigen dat de postherpetische pijnen soms verminderen of wegblijven na vaccinatie.
Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat vroeg starten met vaccineren op termijn de beste optie is. Dit om gezond oud te worden. Bijna alle Nederlanders hebben als kind de waterpokken gehad. De kans dat je later als je oud bent gordelroos krijgt is aanzienlijk. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en de kosten van het vaccineren tegen Gordelroos. Dat kan in ieder geval bij ons. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar onze pagina over vaccinatie Shingrix tegen gordelroos.
Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl
Geschreven in januari 2021