FAQ

Wat is het verschil tussen aanbevolen vaccinaties en verplichte vaccinaties?

Het is verstandig om je te laten inenten met aanbevolen vaccinaties. Deze vaccinaties beschermen je tegen infectieziekten waar je een risico op hebt in het land van jouw bestemming.
Verplichte vaccinaties zijn nodig om een land binnen te komen of een visum aan te vragen. In deze situatie moet je bewijs leveren bij de ambassade of de douane dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte.

Heb ik vaccinaties nodig voor een vakantiebestemming dicht bij huis?

Voor sommige vakantiebestemmingen dichtbij huis is er ook risico op infectieziekten. Denk aan landen als Turkije, Marokko en Egypte. Dichterbij huis komen er zelfs vaccineerbare infectieziekten zoals tekenencefalitis voor. Wij van het vaccinatiecentrum.nl adviseren je om 6 tot 8 weken voor vertrek te controleren of vaccinaties voor je vakantiebestemming nodig zijn.

Kan ik gevaccineerd worden tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap kunnen ziektes een ernstiger verloop hebben dan normaal.

Om deze reden is het belangrijk dat je goed nadenkt of het verstandig is om tijdens je zwangerschap een reis naar de (sub)tropen te maken.
Als je zwanger bent, adviseren wij je meestal niet te reizen naar landen waar malaria voorkomt. Een besmetting met malaria geeft een verhoogde kans op een miskraam.
Ook is het goed om te weten dat je bij een lange vlucht een hoger risico hebt op complicaties zoals trombose of embolieën. Overleg altijd met je zorgverlener en verloskundige over de risico’s en voorzorgsmaatregelen.
Als je toch besluit naar de (sub)tropen te vertrekken maak dan een afspraak voor advies op maat bij vaccinatiecentrum.nl. Wij lichten je goed voor over de risico’s en voorzorgsmaatregelen.

Kunnen kinderen en zuigelingen veilig worden gevaccineerd?

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen veilig worden gevaccineerd tegen o.a. hepatitis A en B. Er zijn speciale kindervaccinaties waardoor kinderen in sommige gevallen minder inentingen nodig hebben dan volwassenen. Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor infectieziekten. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen niet alle vaccinaties krijgen, er zijn uitzonderingen. Daarom is het van belang altijd een afspraak te maken voor advies op maat.

Bieden de vaccinaties die mijn kind via het rijksvaccinatieprogramma krijgt voldoende bescherming tegen infectieziekten op vakantie?

Door middel van het rijksvaccinatieprogramma worden kinderen beschermd tegen infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het kind is niet automatisch beschermd tegen alle infectieziekten die buiten Nederland voorkomen. Aanvullende vaccinaties kunnen nodig zijn. Maak een afspraak voor meer informatie.

Is het veilig voor kinderen om malariatabletten te gebruiken?

Malaria is een ziekte die je kunt krijgen door muggensteken. Afhankelijk van je reisbestemming wordt soms aanbevolen malariatabletten te slikken. Malaria kan ernstiger verlopen bij kinderen, waardoor bescherming tegen malaria extra belangrijk is. Voor kinderen bestaan aangepaste doseringen en toedieningswijzen. Wij adviseren altijd een afspraak te maken bij vaccinatiecentrum.nl voor kinderen om zo te zien of malariatabletten nodig zijn voor de reisbestemming. Zo ja, dan wordt tijdens de afspraak een recept voorgeschreven en uitleg gegeven over aangepaste doseringen/toedieningswijze.

Ik heb gehoord dat je ernstige bijwerkingen kunt krijgen van malariatabletten, klopt dat?

Je kunt bijwerkingen krijgen van malariatabletten. Er zijn verschillende malariatabletten verkrijgbaar die minder bijwerkingen hebben. Welke malariatabletten je kiest is persoonlijk en hangt af van het soort reis en de reisbestemming. Het is belangrijk de voorgeschreven malariatabletten op de juiste manier in te nemen om bijwerkingen te voorkomen of verminderen. Ook speelt je medische voorgeschiedenis meen rol in het wel of niet krijgen van bijwerkingen. Gezien het risico op malaria op sommige bestemmingen en het ernstige verloop van de ziekte is het verstandig een afspraak te maken voor advies op maat als je naar landen vertrekt waar malaria voorkomt.

Kan ik ook voor iemand anders een (malaria) recept krijgen?

Dit kan helaas niet. Iedereen moet hiervoor persoonlijk een afspraak maken. Als je veel ervaring hebt met reizen in malaria gebied en je bij ons bekend bent is in sommige gevallen een telefonisch consult voldoende. Neem contact met ons op om te kijken of dit voor jou van toepassing is.  

Waarom moet ik consultkosten betalen?

Tijdens een consult krijg je naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies gebaseerd op o.a. de reisbestemming, wat je gaat doen op reis en je medische achtergrond. Dit persoonlijke advies geven wij om er zeker van te zijn dat je voorbereid en beschermd vertrekt. Het advies wordt gegeven door onze reizigersverpleegkundigen die goed opgeleid, bijgeschoold en BIG- en LCR-geregistreerd zijn. Onder de consultkosten vallen o.a. administratiekosten, arbeidsloon medewerkers, huur van de panden, zorgdragen voor beheer en voorraad van de vaccins, kosten elektronisch patiëntendossier, opleiding en bijscholing reizigersverpleegkundigen etc.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Wij adviseren 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken. Door op tijd een afspraak te maken voorkom je stress en andere ongemakken vlak voor vertrek.
Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken of heb je door een aandoening een verminderde weerstand? Neem dan wanneer mogelijk meer dan 8 weken voor vertrek contact op.
Heb je lastminute geboekt waardoor je niet eerder een afspraak had kunnen maken? Dan is dit vaak geen probleem. Veel vaccinaties kunnen nog tot vlak voor vertrek worden gegeven. Ook kun je vaak vlak voor vertrek starten met malariatabletten.
Maak altijd een afspraak om zo goed mogelijk beschermd op reis te gaan!

Is het nodig om me te laten vaccineren tegen een infectieziekte die ik al heb doorgemaakt?

Het hangt er vanaf welke ziekte je hebt doorgemaakt. Van bijvoorbeeld hepatitis A (geelzucht) is bekend dat je na het doormaken van de ziekte, over het algemeen, voldoende antistoffen hebt voor een levenslange bescherming. Als je niet zeker weet of je de ziekte hebt doorgemaakt kan er door middel van bloedonderzoek gecontroleerd worden of er antistoffen in je bloed zitten. Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een vaccinatieadvies op maat.

Kan ik gevaccineerd worden als ik ziek ben?

Een kleine verkoudheid kan geen kwaad maar als je klachten hebt die gepaard gaan met verhoging of koorts is het beter de vaccinaties uit te stellen. Twijfel je? Neem gerust contact met ons op.

Kan ik gevaccineerd worden als ik antibiotica gebruik?

Dit is afhankelijk van waarom je antibiotica gebruikt. Neem contact op met ons of overleg met de huisarts/behandelend arts.

Kan ik mij laten vaccineren terwijl ik medicijnen gebruik (vanwege een aandoening)?

Dit is afhankelijk van welke medicijnen je gebruikt en voor welke aandoening. Het is handig om tijdens de afspraak een uitdraai mee te nemen van een actuele medicijnlijst (deze is verkrijgbaar bij de apotheek). Zo kan de verpleegkundige tijdens een afspraak persoonlijk advies geven op basis van je medische achtergrond. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, of heb je door een aandoening een verminderde weerstand? Neem dan wanneer mogelijk meer dan 8 weken voor vertrek contact met ons op.

Doet vaccineren pijn?

Een inenting is niet volkomen pijnloos. Je voelt bijvoorbeeld de naald van de prik. Soms is het niet de prik die pijnlijk kan zijn maar juist de vloeistof van het vaccin. De meeste mensen vinden het wel meevallen.

Ik heb prikangst, kan ik in plaats van een injectie ook pillen krijgen?

De meeste vaccins zijn niet te vervangen door pillen. Voor tyfus en polio zijn in sommige gevallen wel orale (via de mond) vaccinaties te krijgen.
Bespreek je angst tijdens het maken van de afspraak en tijdens het consult met de verpleegkundige. Hierdoor kunnen we zo goed mogelijk rekening houden met de angst en jou ondersteunen. Dat je prikangst hebt mag geen reden zijn om onbeschermd op reis te gaan.
Daarnaast kan het voorkomen dat mensen in het verleden weleens zijn flauwgevallen tijdens een inenting of een andere medische ingreep. Geef dit aan tijdens de afspraak. Het is mogelijk liggend geprikt te worden, wat vaak al helpt tegen flauwvallen. Daarnaast is het handig als je van tevoren iets gegeten hebt. Ten slotte is het fijn om mentale steun te krijgen van een naaste, kom in dit soort gevallen dus liever niet alleen. Zo weten wij/jij zeker dat je veilig thuiskomt na afloop van de afspraak. Wil je meer informatie, ook over ons speciale prikangst consult? Kijk dan op onze speciale pagina over prikangst.

Krijg ik na afloop last van de vaccinaties?

Alle vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. In het algemeen kun je plaatselijke reactie krijgen op de plaats van de injectie (pijnlijk gevoel in de arm). Dit kan enkele uren tot dagen aanhouden. Bij enkele vaccinaties kun je griepachtige verschijnselen en koorts krijgen. Ernstige of langer aanhoudende klachten zijn zeldzaam. Mochten de bijwerkingen ongebruikelijk zijn, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Wat is gordelroos en kan ik me daar tegen laten vaccineren?

Gordelroos is een besmettelijke huidziekte die zich kenmerkt door de vorming van pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam. Er is een vaccin beschikbaar dat gordelroos en zenuwpijn na gordelroos helpt te voorkomen. Dit vaccin, genaamd Shingrix is verkrijgbaar bij vaccinatiecentrum.nl. Meer hierover kun je lezen op de pagina Gordelroos.

Wat is HPV en kan ik mij daartegen laten vaccineren?

HPV staat voor Humaan Papillomavirus. In totaal zijn er meer dan 100 HPV-typen. Sommige daarvan zijn hoog-risico HPV typen en kunnen verschillende kankersoorten veroorzaken, zoals bijv. kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond of keelholte. Vaccinatie voorkomt in veel gevallen infectie met dit virus en helpt ook om het virus te klaren (virus is niet langer aanwezig). Dit betekent dat vaccinatie voor iedereen van alle leeftijden geschikt en zinvol is. Meer hierover kun je lezen op de pagina HPV Vaccinatie.

Wat zijn pneumokokkeninfecties en kan ik mij daartegen laten vaccineren?

Pneumokokken-ziekte is een verzamelnaam voor ziekten die voornamelijk luchtweginfecties veroorzaken. Dit kan uitmonden in een longontsteking. Dit is een belangrijke complicatie en ook doodsoorzaak bij griep of corona. Vaccineren is mogelijk met verschillende vaccins op verschillende manieren. Voor een goed advies hierover is een gesprek met één van onze reizigersverpleegkundigen aan te raden. Meer informatie hierover kun je lezen op de pagina over het Pneumokokkenvaccin.

Wat is de beschermingsduur van een vaccinatie?

De beschermingsduur van een vaccinatie verschilt per vaccin. Voor sommige vaccinaties zijn meer inentingen nodig om volledige/langdurige bescherming te garanderen. Meer informatie hierover kun je lezen op de pagina ‘Alle Vaccinaties‘.

Aantal inentingen (van toepassing bij gezonde mensen):

Vaccins Aantal inentingen Beschermingsduur
Baarmoederhalskanker (Gardasil 4) 3 Life long
Gardasil 9 2 Life long
BMR 1 Life long
DTP (Revaxis) 1 10 jaar
DKTP (boosterix polio) 1 10 jaar voor DTP en 5 jaar voor Kinkhoest
Cholera (dukoral) 2 Met interval van één week. Bescherming is 2 jaar.
Gele koorts (stamaril) 1 Life long
Pneumokokken(prevenar) 1 Life long
Pneumo 23 1 5 jaar
Hepatitis A jr (Vaqta jr) 2 Na eerste inenting 1 jaar, na tweede inenting 40 jaar
Hepatitis A (Vaqta) 2 Na eerste inenting 1 jaar, na tweede inenting 40 jaar
Hep A+B jr (Ambirix) 2 Na eerste inenting 1 jaar beschermd, na tweede inenting 40 jaar voor hep A en life long voor hep B.
Hep A+B (Twinrix) 3 Na eerste twee inentingen met interval van één maand, 1 jaar beschermd. Na derde inenting 40 jaar voor hep A en life long voor hep B.
Hepatitis B (Engerix B) 3 Na eerste twee inentingen met interval van één maand, 1 jaar beschermd. Na derde inenting life long.
Japanse encephalitis (ixiaro) 2 Met interval van 7 tot 28 dagen. Na tweede inenting bescherming van 2 jaar.
Meningokokken (Bexsero) 2 Geen noodzaak voor booster (uitzondering kinderen tussen 2-11 maanden).
Meningokokken (Nimenrix) 1 5 jaar
Rabies two sited 2 Na twee keer rabies two sited met interval van één week, levenslange basisimmunisatie. Echter worden post-expositie vaccinaties geadviseerd bij blootstelling met een zoogdier. De eerste 2 jaar na de basisimmunisatie heeft u 72 uur de tijd. Na deze 2 jaar heeft u nog maar 24 uur.
Buiktyfus (Typhim) 1 3 jaar
Teken encefalitis (FSME) 3 Op maand 0, maand 1 en maand 6. Dus 3 inentingen met interval van één maand na de eerste inenting en 5 maanden na de tweede inenting. Hierna een bescherming van 3 jaar.
Teken encefalitis jr (FSME jr) 3 Op maand 0, maand 1 en maand 6. Dus 3 inentingen met interval van één maand na de eerste inenting en 5 maanden na de tweede inenting. Hierna een bescherming van 3 jaar.
Gordelroos (Shingrix) 2 Geen noodzaak voor booster
Waterpokken (provarivax) 2 Geen noodzaak voor booster